Oroande besked om coronavirusets spridning

Coronaviruset Artikeln publicerades
Kunder på ett köpcenter i Wuhan får handsprit av personalen. Arkivbild.
Foto: Chinatopix/AP/TT
Kunder på ett köpcenter i Wuhan får handsprit av personalen. Arkivbild.

Coronaviruset kan få snabb spridning om det inte går att stänga inne smittan, visar nya studier.

Enligt nya rapporter från bland annat Imperial College i London kan varje person som har smittas av det nya coronaviruset sprida smittan till ytterligare två eller tre andra personer, rapporterar Reuters.

Om beräkningarna stämmer skulle det enligt forskarna kunna innebära att antalet smittade stiger från dagens drygt 2 000 personer till närmare 190 000 inom två veckor.

Kan förändras snabbt

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, vill dock tona ned farhågorna något. Men läget kan förändras snabbt.

TT: Hur farligt är viruset?

– Det är svårt att bedöma. I början kände jag mig säkrare på att det inte var så farligt, men nu har bilden ändrats lite, säger Anders Tegnell.

– Det ser definitivt ut att fortfarande vara mindre farligt än de andra coronavirusen vi haft, alltså sars och mers. Men det är svårt att bedöma, siffrorna växlar så snabbt, tillägger han.

En osäkerhet när det gäller att bedöma farligheten är att kunskapen om de som har smittats fortfarande är bristfällig, förklarar han.

– Man pratar om fler smittade i snabb takt. Men det framgår inte om det är nya smittade personer, eller om man upptäcker fler personer som är smittade sedan tidigare. Därför är det svårt att bedöma. De som dör av smittan gör ju inte det förrän efter kanske fem till sju dagar, säger Anders Tegnell.

"Hyfsat geografiskt begränsat"

TT: Vad tror du om möjligheten att hejda smittspridningen?

– Nu är vi inne i ett tidigt skede av en smitta som är hyfsat geografiskt begränsad. Och kineserna har helt uppenbart stora möjligheter att minska resandet väldigt mycket. Det borde fördröja spridningen. Fast förr eller senare glider något igenom.

Enligt statsepidemiologen finns samtidigt en risk att smittspridningen kan överskattas just nu.

– I början var det en ganska omfattande smittspridning från djur, som nu har slutat säljas. Det gör att man måste vara väldigt försiktig med att göra bedömningar utifrån de data som finns hittills, säger Anders Tegnell.

 

Fakta

Fakta: Här har smittan konstaterats

Fram till söndagsmorgonen har coronasmitta med det nyupptäckta viruset bekräftats i följande länder:

Kina – omkring 2 000 smittade, de allra flesta i eller omkring staden Wuhan. Av de döda finns så gott som alla i Wuhan-regionen. Bara två dödsfall har bekräftats från andra delar av landet.

Frankrike – tre kända bekräftade fall. Det första landet i Europa att drabbas. Alla tre hade rest i Kina.

I dessa länder har alla enstaka, eller få fall rapporterats: Japan, Kanada, Australien, Malaysia, Nepal, Singapore, Sydkorea, Taiwan, Thailand, Vietnam, USA.

Visa mer...