Williams hyllar talangen: "Superimponerande"

Tennis Artikeln publicerades
Coco Gauff under matchen i andra omgången i Australian Open.
Foto: Lee Jin-man/AP/TT
Coco Gauff under matchen i andra omgången i Australian Open.

När Serena Williams lägger av är en ny amerikansk tennisspelare redo att ta över.

Stortalangen Coco Gauff hyllas av den förra världsettan.

Båda amerikanskorna är vidare till tredje omgången i Australian Open. Inför årets säsong har de tränat tillsammans. Och den 38-åriga Williams är överväldigad.

– Hela hon är imponerande, från personligheten till hur hon spelar. Det är superimponerande. Jag var inte i närheten av hennes nivå som 15-åring, varken på eller utanför banan, säger Williams som spelat i Melbourne-turneringen sedan hon var 16 år 1998 och hon har sju titlar.

– Jag var långt ifrån så smart och vältalig vid hennes ålder. Det är kul att se.

Gauff besegrade rumänskan Sorana Cirstea i andra omgången med 4–6, 6–3, 7–5.

– Det var min vilja att vinna, och publiken, som hjälpte mig till seger. Mina föräldrar har alltid sagt att jag kan komma tillbaka oavsett vad det står i matcher, säger Gauff.

– Och jag trodde aldrig att så mycket folk skulle stötta mig.

"Mindre nervös nu"

I tredje omgången ställs hon mot den regerande mästaren Naomi Osaka, japanskan som krossade henne i US Open i september. Då lämnade Gauff banan gråtande.

Nu säger Gauff att hon inte tror på en ny genomklappning.

– Jag tror att jag kommer att vara mindre nervös nu. Jag var nervös i US Open, det var första gången på Ashe (Arthur Ashe Stadium). Och nu känner vi varandras spel. Hon spelar väldigt aggressivt. Den här gången ska jag vara mer aggressiv, säger hon.

– Jag har inget att förlora.

Kastade racketen

Mot Osaka får Gauff hoppas på publikstöd – och kanske på att Osaka tappar humöret. Det gjorde japanskan även mot kinesiskan Zheng Saisai efter att ha fått serven bruten i början av andra set. Världstrean kastade sin racket och gav den en spark.

– Racketen bara flög iväg ur handen på mig. Jag kunde inte kontrollera det, jag tror att det är så jag hanterar frustration, säger Osaka.

– Det var lite barnsligt. Jag vill spela en match utan att kasta eller sparka på racketen.

Osaka lyckades bryta tillbaka och vinna det andra setet och matchen med 6–2, 6–4.

Serena Williams tog sig till tredje omgången genom en komfortabel seger över 70-rankade slovenskan Tamara Zidansek med 6–2, 6–3.

Hemmahopp vann enkelt

Den nuvarande världsettan, hemmahoppet Ashleigh Barty, behövde inte slita ut sig. På 66 minuter hade hon avväpnat slovenskan Polona Hercog med 6–1, 6–4.

– Det var väldigt svårt på slutet. Jag tror att vinden var en viktig faktor speciellt med den nya bollen, säger australiskan, som många i publiken hoppas ska bli den första hemmasegraren i turneringen sedan 1978.

Caroline Wozniacki är inte redo att lägga tennisracketen på hyllan riktigt än. Danskan besegrade Ukrainas Dajana Jastremska med 7–5, 7–5.

– Det blev lite känslosamt för mig. Publiken ställde sig verkligen bakom mig och det var så speciellt, sade en tårögd Wozniacki.

Den danska stjärnan lägger av efter tävlingen i Melbourne.

I nästa omgång får hon möta tunisiskan Ons Jabeur.