Oskarshamns skräll: slog serieledaren

Ishockey Artikeln publicerades
Filiph Engsund, vänster, fick äntligen jubla tillsammans med resten av Oskarshamn.
Foto: Claus Meyer/TT
Filiph Engsund, vänster, fick äntligen jubla tillsammans med resten av Oskarshamn.

Toppen mot botten.

Inför mötet mellan Luleå och Oskarshamn skilde det 35 poäng mellan lagen.

Men ibland säger inte tabelläget allt.

Oskarshamns mittenperiod på hemmaplan var troligen laget bästa för säsongen och bäddade för en tung seger, 4–2 mot serieledaren Luleå.

Det började som man hade kunnat förutse: överläge spelmässigt för Luleå och ledning med 1–0 efter den första perioden.

Men sedan hände något som Oskarshamnspubliken inte blivit bortskämda med den senaste tiden. Hemmalaget storspelade offensivt och pressade bak gästerna över isen.

Johannes Salmonsson stod för kvitteringen två minuter in i den andra perioden och några minuter senare smällde det igen – två gånger om. Arsi Piispanen satte 2–1 och Filiph Engsund 3–1 kort senare och plötsligt var det Oskarshamn som satt i förarsätet inför den avslutande perioden.

– En jättebra period, det var längesen vi spelade så här bra… jag vet inte, sade Filiph Engsund efter den andra perioden i C More.

– Det är så här vi ska spela, tyvärr har vi inte gjort det på länge, det har gått åt helvete. Men nu känner jag igen oss, sade han.

Frågan var om Oskarshamn skulle orka stå emot seriesuveränen i tredje? Jo då. Luleå reducerade visserligen till 3–2, men hemmalaget utökade på nytt när Henrik Nilsson satte 4–2 med tio minuter kvar – ett resultat som stod sig.

Oskarshamn lämnar därmed över jumboplatsen till Leksand. Luleå är alltjämt kvar i toppen av tabellen, tre poäng före Färjestad.