Pantbanken – nödlösning som växer

Ekonomi Artikeln publicerades
Förra året slog pantbankerna utlåningsrekord. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson/TT
Förra året slog pantbankerna utlåningsrekord. Arkivbild.

Många har svårt att få ekonomin att gå ihop i början av året. Ett sätt att dryga ut kassan kan vara att vända sig till pantbanken. Men det ska ses som en nödlösning, anser experten.

Allt fler svenskar belånade sina föremål under förra året. Hos Pantbanken Sverige ökade utlåningen med 16 procent, vilket innebär ett nytt utlåningsrekord för bolaget. Hos konkurrenten Sefina Pantbank belånades föremål för över 1 miljard, vilket också var en rekordnotering.

Det är framför allt det höga guldpriset och konsumenternas ökade medvetenhet om begagnade varor som legat bakom ökningen, enligt branschen. En ny tv-serie om pantbanker som sändes under hösten gav också en skjuts i antalet nya kunder.

– Guldpriset har skjutit i höjden. Under förra året såg vi att svenska kronan var svag, och dollarpriset i guld var på ganska hög nivå om man jämför med de senaste åren, vilket gör att guldet har legat väldigt högt i svenska kronor, säger Nils Klevmarken, vd på Sefina Pantbank.

Fler köper begagnat

Det senaste året har pantbanken sett en ökning av antalet vintageföremål som pantsätts, särskilt finare märkeshandväskor.

– Vi märker att det här med att köpa begagnat är populärt. Vi tar emot allting som har ett bra andrahandsvärde, och handväskor och klockor har ökat otroligt mycket på andrahandsmarknaden. Det är väldigt vanligt att man lämnar in sin gamla väska för att finansiera ett nytt köp, säger Nils Klevmarken.

Enligt Svenska Pantbanksföreningen hämtar nio av tio kunder ut sin pant.

– Man skulle kunna tro att det är många som lämnar ifrån sig sina varor när guldet är högt, men de tar hand om sina varor. Förra året hämtade ungefär 95 procent av kunderna ut panten, det är en av våra högsta noteringar någonsin, säger Nils Klevmarken.

Bättre än andra lån

Som konsument riskerar du inte att få betalningsanmärkningar eller hamna hos Kronofogden om lånet inte kan betalas. Men du riskerar att förlora föremålet som du har pantsatt.

– Om du vet att det kommer pengar snart, men du behöver du pengar för en kortare tid, till exempel för att du har fått en akut avgift, ja då är pantbanken ett betydligt bättre sätt att låna än många andra sätt. Jämfört med ett sms-lån som har dyra avgifter är det betydligt bättre, säger Annika Creutzer.

Men kortsiktig lösning

Men det är på kort tid vi pratar om – låna helst inte under mer än högst tre månader, tycker hon.

– Räntan hos pantbankerna är hög, men handlar det om en månad eller två blir det inte så farlig kostnad. Men däremot att rulla lånet framför sig, att låna om och låna om på samma objekt, det blir ett väldigt dyrt lån. Det ska man absolut inte göra.

En bra sak att komma ihåg är att aldrig pantsätta en minnessak eller föremål som har ett affektionsvärde.

– Det ska vara en sak som du är medveten om att du kan förlora. De flesta pantbanker i dag är väldigt seriösa, men för att vara säker kan det vara bra att gå till en pantbank som är medlem i pantbanksföreningen, säger Annika Creutzer.

Fakta

Fakta: Svenska pantbanker

Pantbanker eller pantlånare fanns redan under antiken i Grekland, Rom och Kina.

Den svenska branschen domineras av bolagen Pantbanken Sverige och Sefina, men det finns drygt 20 pantbanksföretag i Sverige.

Pantbankerna får tillstånd och övervakas av länsstyrelserna. Verksamheten regleras av Pantbankslagen.

Varje år går omkring en kvarts miljon svenskar till en pantbank och belånar värdeföremål. Guld står för nästan 90 procent av panterna. Andra vanliga panter är matsilver, klockor, musikinstrument och antikviteter. Genomsnittslånet ligger runt 5 000 kronor.

Den samlade årliga utlåningen ligger strax under två miljarder kronor.

Till skillnad från traditionella banker är varan den enda säkerheten för lånet hos pantbanken. Pantbanken tar heller ingen kreditupplysning.

Omkring 10 procent av kunderna hämtar inte ut sin pant som då säljs på auktion.

Källa: Svenska Pantbanksföreningen

Visa mer...