Premiärminister ska förhöras om mord på frun

Lesotho Artikeln publicerades
Lesothos premiärminister Thomas Thabane har kallats till förhör av polisen om misstänkt inblandning i det brutala mordet på hans tidigare fru. Arkivbild.
Foto: Frank Franklin II/AP/TT
Lesothos premiärminister Thomas Thabane har kallats till förhör av polisen om misstänkt inblandning i det brutala mordet på hans tidigare fru. Arkivbild.

Lesothos premiärminister Thomas Thabane har kallats till förhör av polisen om misstänkt inblandning i det brutala mordet på hans tidigare fru.

I förra veckan, när den 80-årige premiärministerns situation blivit ohållbar, klargjorde han att han ska avgå så snart en efterträdare utsetts.

Premiärministern låg i struliga skilsmässoförhandlingar med sin 58-åriga fru Lipolelo Thabane i juni 2017 då hon – två dagar innan Thomas Thabane svors in – blev ihjälskjuten i utkanten av huvudstaden Maseru.

Det började brännas ordentligt under premiärministerns fötter när ett brev nyligen offentliggjordes. Det var undertecknat av Lesothos högste polischef, där han skrev att premiärministerns nummer finns i telefonlistor från morddagen som upprättats inom mordutredningen. Brevet förekom i ett rättsfall som följt av att Thabane försökt sparka polischefen.

Flera högt uppsatta medlemmar i Thabanes eget parti ABC har också anklagat honom för att ha lagt sig i mordutredningen. Premiärministern väntas bli förhörd på onsdag.

Två andra personer inom regeringen har kallats för att berätta vad de vet om mordet.

Polisen söker nu också efter Thomas Thabanes nya fru. Hon har inte kunnat nås sedan hon uteblev från ett förhör den 10 januari och en domstolsorder har utfärdats om att hon ska gripas.