President skyller på utländsk inblandning

Chile Artikeln publicerades
Regeringskritiska demonstranter kastar sten mot polisen som svarar med vattenkanoner i Chiles huvudstad Santiago på fredagen.
Foto: Fernando Llano/AP/TT
Regeringskritiska demonstranter kastar sten mot polisen som svarar med vattenkanoner i Chiles huvudstad Santiago på fredagen.

Chiles president Sebastián Piñera hävdar att många av de videofilmer som spridits i sociala medier som bevis på polisövergrepp i samband med protester är "feltolkade" eller har filmats utomlands.

Uttalandet får hård kritik.

I en intervju för CNN Chile säger presidenten att det har pågått en "gigantisk desinformationskampanj".

– Det har tveklöst skett viss inblandning av utländska regeringar eller inrättningar, säger Piñera.

Chiles regering har kritiserats av människorättsgrupper för allvarliga människorättsbrott i samband med de tidvis våldsamma regeringskritiska protester som skakat landet under de senaste månaderna. Presidentens uttalanden i intervjun sändes av CNN redan i mitten av december, men det är först under de senaste dagarna som de har blivit föremål för debatt i Chile. Uttalande har mötts med ilska från både hans politiska motståndare och medlemmar av hans egen regeringskoalition.

Sergio Micco, chef för Chiles människorättsinstitut som har granskat hur protesterna rapporterats på internet, säger att även om utredarna har sett en del vilseledande material så är det allra mesta autentiskt.

Chiles riksåklagare Jorge Abbott anser inte att det bildmaterial myndigheten har analyserat har sitt ursprung utomlands.

Piñera, vars popularitet rasat, skriver på Twitter att han "inte har uttryckt sig tillräckligt tydligt" och att "människorättsbrott alltid bör fördömas".