Protester mot Handke utanför svensk ambassad

Litterattur Artikeln publicerades
Foto: Francois Mori/AP/TT

Svenska Akademiens beslut att tilldela årets nobelpris i litteratur till den österrikiske författaren Peter Handke har väckt reaktioner runt om i världen, och inte minst på balkan.

I Kosovos huvudstad Pristina har demonstranter under måndagen protesterat utanför den svenska ambassaden, rapporterar Kulturnytt.

Enligt radion kräver demonstranterna att Svenska Akademien drar tillbaka Peter Handkes pris. Även Kosovos Akademi för vetenskap och konst har ställt liknande krav, enligt Kulturnytt.

Beslutet att ge Handke nobelpriset i litteratur ses av många som kontroversiellt. Författaren har tidigare uttryckt sitt stöd för den krigsbrottsanklagade serbiske ex-presidenten Slobodan Milosevic, och han höll tal på dennes begravning 2006.

Amerikanska Pen har sagt att de är "förstummade" över beslutet att ge priset till någon som använt sin röst för att "underminera den historiska sanningen och erbjuda offentligt bistånd till utövare av folkmord", och Kosovos tidigare utrikesminister har kallat författaren för en "folkmordslögnare".

Samtidigt har Handke efter priset hyllats i statlig serbisk tv, och själv kallar Handke Svenska Akademiens beslut för "modigt".

Svenska Akademien vidhåller att man skiljer på litteratur och politik.

– Det här är ett litterärt pris, det är inget politiskt pris‚ sa Nobelkommitténs ordförande Anders Olsson i samband med tillkännagivandet, enligt Dagens Nyheter.