Wallström följer utvecklingen i Hongkong

Hongkong Artikeln publicerades
Aktivisten Joshua Wong (till vänster) besöker minnesplatsen för en aktivist som dog efter att ha fallit ned från en byggnad där han satte upp en banderoll.
Foto: Kin Cheung/AP/TT
Aktivisten Joshua Wong (till vänster) besöker minnesplatsen för en aktivist som dog efter att ha fallit ned från en byggnad där han satte upp en banderoll.

Utrikesminister Margot Wallström (S) följer med intresse utvecklingen i Hongkong.

Samtidigt har Joshua Wong, en av ledargestalterna i den så kallade paraplyrörelsen, släppts ur fängelse och uppmanar Hongkongs högsta politiska ledare Carrie Lam att lämna sin post.

Alla följer händelserna i Hongkong med stort intresse, konstaterar utrikesminister Margot Wallström (S) på väg in till ett EU-möte i Luxemburg.

– Det är otroligt intressant och säkert oväntat för Fastlandskina att det är så många människor som demonstrerar. Det är viktigt att man nådde resultat, säger Wallström om det tills vidare uppskjutna förslaget om utlämningar till Kina.

– Jag tror att man satte ner foten nu ordentligt och sade att här någonstans går en skiljelinje, säger utrikesministern.

"Måste avgå"

Bland demonstranterna i Hongkong höjs nu röster för Carrie Lams avgång.

– Hon kvalificerar sig inte längre till att vara Hongkongs ledare. Hon måste ta på sig skulden och avgå, hållas ansvarig och stiga åt sidan, säger Joshua Wong som på måndagen frisläpptes efter en månad i fängelset Lai Chi Kok.

22-årige Wong var en av ledargestalterna under protesterna 2014, där demonstranterna emotsatte sig inskränkningar i det lokala valsystemet. Han har nu suttit i fängelse i två omgångar.

Allmänt missnöje

I en dryg vecka har Hongkongborna protesterat efter att ett nytt lagförslag presenterats. Förslaget, som nu skjutits upp på obestämd framtid, skulle möjliggöra att brottsmisstänkta personer utlämnas till Kina för rättegång. Proteströrelsen har under den gångna veckan utvecklats till att handla om ett allmänt missnöje med de styrande.

Den frisläppte Wong uppmanar demonstranterna till fortsatta protester och civil olydnad.

– När jag satt i fängelset såg jag Carrie Lam som grät i direktsänd tv. Allt jag kan säga är att när hon fällde tårar var det samtidigt Hongkongbor som blödde i Admiralty, säger Wong och hänvisar till det område i staden där polisen i förra veckan sköt gummikulor mot demonstranterna.

Kina fortsätter att ge sitt stöd till Carrie Lam, meddelar utrikesdepartementets talesperson på måndagen.