SSAB:s vd: Utmanande kvartal

Ekonomi Artikeln publicerades
Arbete på SSAB i Oxelösund. Bolaget har i dag presenterat nya delårssiffror. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Arbete på SSAB i Oxelösund. Bolaget har i dag presenterat nya delårssiffror. Arkivbild.

En allt svagare konjunktur med sämre resultat i Europa och USA tynger ståltillverkaren SSAB. Men utdelningen till aktieägarna lämnas nu oförändrad.

SSAB:s aktie pendlade kraftigt inledningsvis efter rapporten. Vid klockan 13 är aktien i det närmaste oförändrad jämfört med gårdagens stängningskurs.

– Det har varit ett utmanande kvartal, summerar Martin Lindqvist, vd för SSAB, perioden samtidigt som han konstaterar att det fanns med i beräkningen att det skulle bli så.

Rörelseförlusten landade på 1 131 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2019. Det kan jämföras med en vinst på 1 035 miljoner kronor motsvarande period föregående år. Det var också klart sämre än analytikernas förväntningar enligt Refinitivs sammanställning.

Strejk i Finland

– Under fjärde kvartalet såg vi en svag marknad framför allt i Europa med lageravveckling. Vi bestämde oss tidigt för att minska produktionen som en anpassning till det, säger Martin Lindqvist.

En av masugnarna i Brahestad stängdes därför. Lagerneddragningarna gällde såväl slutkunder som distributörer i Europa. I USA handlar det främst om lägre priser liksom högre kostnader för planerat underhåll, varav det sistnämnda kostade runt 850 miljoner kronor, enligt Martin Lindqvist.

Men kvartalet innehöll också oförutsedda strejker i Finland.

– Det var elektrikerstrejk, och en del andra strejker som kostade oss sammanlagt ungefär 250 miljoner kronor, säger Martin Lindqvist.

Omsättningen uppgick till 16 973 miljoner kronor, jämfört med 19 251 miljoner kronor ett år tidigare.

Konjunkturkänslig verksamhet

SSAB:s verksamhet är väldigt konjunkturkänslig och svängningar märks därför tydligt. Inledningen på året visar, enligt Martin Lindqvist, att kundernas lageravveckling verkar vara över och att orderingången normaliseras.

Efterfrågan på grovplåt i Nordamerika bedöms vara fortsatt stabil under första kvartalet 2020. I Europa spår man en ökad efterfrågan från en relativt låg nivå under fjärde kvartalet 2019.

– När vi tittar in i första kvartalet ser vi högre produktionsvolymer och högre leveranser även om det fortfarande finns en viss osäkerhet om den underliggande marknaden, säger Martin Lindqvist.

Styrelsen föreslår nu en oförändrad utdelning till aktieägarna på 1:50 kronor per aktie.

Fakta

Fakta: SSAB:s delår i siffror

Siffror i miljoner kronor om inget annat anges.

Kvartal 4, 2019Kvartal 4, 2018Försäljning16 67319 251Rörelseresultat-1 1781 007Resultat efter finansnetto-1 292973

Källa: SSAB

Visa mer...