Samtal om Nordkoreas kärnvapen igång i Sverige

Nordkorea/USA Artikeln publicerades
Diplomaten Kent Härstedt samtalar med USA:s sändebud Stephen Biegun efter mötet på UD.
Foto: NIKLAS POLLARD
Diplomaten Kent Härstedt samtalar med USA:s sändebud Stephen Biegun efter mötet på UD.

Under helgen möts högt uppsatta företrädare för Nordkorea och USA i Sverige för kärnvapensamtal.

Svenska diplomaten Kent Härstedt spelar en viktig roll i förhandlingarna.

Nordkoreas chefsförhandlare Kim Myong-Gil anlände till Sverige sent på torsdagseftermiddagen. På Arlanda flygplats välkomnades den nordkoreanska delegationen på fyra personer av Kent Härstedt, Sveriges särskilda sändebud till Nordkorea.

På fredagseftermiddagen sågs även Stephen Biegun, USA:s särskilda sändebud för Nordkorea, i Stockholm när han tillsammans med Kent Härstedt lämnade ett möte på utrikesdepartementet.

Sverige spelar en viktig roll i relationen mellan länderna då Sverige, till skillnad från USA, har officiella diplomatiska förbindelser med Nordkorea och representerar USA i kontakter med den slutna diktaturen. Härstedt har varit särskilt sändebud till landet sedan 2017 då spänningarna ökade mellan Nordkorea och resten av världen.

Stort hemlighetsmakeri

De nordkoreanska och amerikanska diplomaterna är i Sverige för att återuppta samtalen om kärnvapennedrustning, som varit frysta sedan i februari. Efter inledande samtal på lägre nivå förväntas de två chefsförhandlarna träffas under lördagen.

Förhandlingarna, som hålls dagar efter att Nordkorea genomfört ett nytt robottest, är dock omgärdade av stort hemlighetsmakeri.

Utrikesdepartementet lämnar inte ut några detaljer kring samtalen. Kent Härstedt kommenterar inte heller mötena:

– I detta läge kan jag inte göra det. Tyvärr, säger diplomaten.

Även från amerikanskt håll är det tyst.

– Jag har ingen information att lämna ut, säger ambassadens talesperson Bill Martin.

Förhandlaren: "Höga förhoppningar"

Inför avfärden mot Stockholm uttalade sig Nordkoreas chefsförhandlare kring de planerade mötena:

– Eftersom den amerikanska sidan har sänt nya signaler har jag höga förhoppningar och är optimistisk, och jag är även optimistisk rörande resultaten, sade Kim Myong-Gil, enligt sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Förhandlingarna om Nordkoreas kärnvapenprogram och robottester kollapsade i februari när USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un lämnade ett möte i Vietnams huvudstad Hanoi i förtid, utan att underteckna någon överenskommelse.

Ledarna möttes dock igen i somras, vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea, och kom överens om att återuppta samtalen.

I onsdags avfyrade Nordkorea en robot som slog ner i Japanska havet, ett robottest som mött internationella fördömanden.

Fakta

Bakgrund: Töväder mellan Nordkorea och USA

Våren 2018 tinade relationen upp mellan diktaturen Nordkorea och omvärlden, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Innan dess hade situationen varit spänd i många år – Nordkorea har utsatts för omfattande sanktioner på grund av bland annat sina kärnvapentester. Under 2017 pågick ett verbalt "förolämpningskrig" mellan landets diktator Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump.

Den 27 april i fjol möttes ledarna för de två koreanska nationerna på gränsen mellan Nord och Syd och enades om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön.

Den 9 maj besökte USA:s utrikesminister Mike Pompeo Nordkorea och träffade landets ledare Kim Jong-Un, vilket sågs som en förberedelse för ett toppmöte mellan Kim och USA:s president Donald Trump. Som ett tecken på god vilja förstörde Nordkorea i slutet av maj sin anläggning för kärnvapentester i Punggye-ri och släppte tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea.

Det historiska första toppmötet ägde rum i Singapore den 12 juni i fjol. De båda ledarna sade sig ha fått mycket bra kontakt och skrev under en överenskommelse där Kim lovade att arbeta för en kärnvapenfri koreansk halvö och Trump lovade säkerhetsgarantier åt landet som i många år varit USA:s fiende.

Ett nytt toppmöte ägde rum 27–28 februari i år i Vietnams huvudstad Hanoi. Det blev inte lika framgångsrikt, Trump lämnade det i förtid och inget avtal slöts.

De två ledarna har dock fortsatt att hålla kontakten, brand annat genom brevväxling. Trump har sagt att han och Kim förstår varandra. I samband med G20-mötet i Osaka i Japan i juni twittrade USA:s president en till synes spontan inbjudan till Kim att mötas vid den demilitariserade zonen (DMZ) mellan Syd- och Nordkorea. Det skedde och där bestämde de sig för att återuppta förhandlingarna.

Visa mer...