Storm och ishalka på nyårsdagen

Väder Artikeln publicerades
SMHI varnar för storm och ishalka i norr. Arkivbild.
Foto: Kent Even Grundstad/NTB Scanpix/TT
SMHI varnar för storm och ishalka i norr. Arkivbild.

Det nya året inleds med storm och ishalka i den norra delen av landet.

SMHI har utfärdat en stormvarning.

Det blåser rejält i norra Sverige på nyårsdagen och SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm för norra Lapplandsfjällen. Varningen gäller för onsdagskvällen och natten mot torsdagen då det väntas västlig storm med vindar på 25–30 meter per sekund.

– Det har redan börjat blåsa kraftigt, säger Linus Karlsson, meteorolog vid SMHI, till TT på eftermiddagen.

Dessutom är det tidvis kraftigt snöfall i området.

En klass 2-varning utfärdas vid medelvind på minst 25 meter per sekund. Det kan vara svårt att gå upprätt i så hårda vindar och det är farligt att vistas på fjället.

SMHI har även utfärdat klass 1-varningar för södra Lapplandsfjällen, Jämtlands- och Härjedalsfjällen, Jämtlands län, Västerbottens och Norrbottens inland. Där väntas mycket hårda västliga vindbyar på upp till 24 meter per sekund.

Mildare luft är på väg in över norra Sverige.

– Snöfallet övergår till regn och det leder till att det kan bli besvärligt väglag, säger Linus Karlsson.

En klass 1-varning är utfärdad för plötslig ishalka i södra och norra Lapplandsfjällen samt Jämtlandsfjällen.

Det är även stor lavinfara i västra Vindelfjällen, rapporterar lokala medier. Varningen ligger på en fyra på en femgradig skala.

För södra Lapplandsfjällen, södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen är det betydande lavinfara, en trea på skalan.

Fakta

Fakta: Varningsklasser

Varning klass 1: Besvärligt väder

Innebär vissa risker för allmänheten och störningar i en del samhällsfunktioner. Hit hör exempelvis snöfall, plötslig ishalka, stora regnmängder eller kraftig åska.

 

Varning klass 2: Mycket besvärligt väder

Kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Hit hör bland annat stormbyar och mycket stora regnmängder och mycket kraftig åska.

 

Varning klass 3: Extremt väder

Kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Till denna kategori hör stormbyar och orkanbyar (minst 33 meter/sekund).

Källa: SMHI

Visa mer...