Sverige klart för VM-semi – mot Finland

Innebandy Artikeln publicerades
Sverige – här med Anna Wijk – är klart för VM-semifinal mot Finland.
Foto: Per Wiklund/Svenskinnebandy/TT
Sverige – här med Anna Wijk – är klart för VM-semifinal mot Finland.

Sverige är klart för semifinal i innebandy-VM.

Nu väntar ärkerivalen Finland.

"Vi kommer vinna om alla våra femmor presterar", säger Emelie Wibron efter 26–2-segern i kvartsfinalen mot Tyskland.

De svenska innebandydamerna jagar sitt sjunde raka VM-guld. Laget lekte sig igenom gruppspelet i schweiziska Neuchatel – tre raka segrar och 49–4 i målskillnad – och inte heller kvartsfinalen mot Tyskland blev någon svettig historia.

Sverige hade 8–1 efter en period och vann till slut med 26–2. Den svenska poängdrottningen genom alla tider, Anna Wijk, var bäst för kvällen och gjorde hela nio poäng (tre mål och sex assist).

Nu väntar en drömsemifinal – mot Finland.

De två nordiska giganterna har dominerat världsmästerskapen i alla år, med Schweiz som uppstickare, och det var tio år sedan som Sverige och Finland inte möttes i en final. Då, 2009 i Västerås, stötte rivalerna på varandra redan i semifinalen och Sverige vann sedan turneringen efter 6–2 i finalen mot Schweiz.

Spelarna har redan snackat upp matchen mellan Sverige och Finland, av många sedd som den moraliska finalen, och Emelie Wibron – som gjorde sex poäng mot Tyskland – tror på en "väldigt tuff match".

"De (Finland) har kanske inte gjort sina bästa prestationer hittills, men jag är övertygad om att det är mot oss de kommer göra det. Det kommer att bli en fysisk match där deras förstafemma kommer vara riktigt het. Men om alla våra femmor presterar kommer vi att vinna", säger Wibron i ett pressmeddelande.

Finland slutade "bara" tvåa i sin grupp efter Schweiz, som vann gruppfinalen mot finskorna med 7–4, och tog sedan en 8–6-seger i kvartsfinalen mot Slovakien.

Vinnaren av Sverige–Finland ställs mot antingen Schweiz eller Tjeckien i finalen.

Sverige–Finland spelas på lördag klockan 14.30.

Fakta

Fakta: Så spelas resten av VM

Sverige är klart för semifinal i damernas innebandy-VM i Schweiz.

14 december: Semifinal 1, Sverige–Finland kl 14.30; semifinal 2, Schweiz–Tjeckien kl 17.45.

15 december: Bronsmatch kl 13.30; final kl 16.30.

Visa mer...