Tidning ilsken på Eastwoods nya film

Nöje Artikeln publicerades
Paul Walter Hauser i en scen från
Foto: Claire Folger/Warner Bros/AP/TT
Paul Walter Hauser i en scen från "Richard Jewell".

En journalist som byter sex mot information är en viktig del i Clint Eastwoods verklighetsinspirerade film om attentatet mot OS i Atlanta 1996. Men det är en lögn, hävdar tidningen som journalisten arbetade vid, som nu kräver att det tydliggörs i filmen.

Filmen "Richard Jewell" berättar historien om en man som först hyllades som hjälte sedan han sett rörbomben under OS i Atlanta 1996, men pekades sedan ut som misstänkt, bland annat av tidningen Atlanta Journal-Constitutionreportern Kathy Scruggs.

Scruggs, som spelas av Olivia Wilde, har i filmen sex med en FBI-agent och får då reda på den misstänktes identitet.

"Det är helt falskt och illvilligt, och det är extremt ärekränkande och skadligt", hävdar tidningen i ett brev som skickats till regissören Clint Eastwood. Tidningen vill att det tydliggörs i filmen att porträtteringen av händelsen inte är sanningsenlig.

Jewell frikändes

Jewell greps eller åtalades aldrig, och misstankarna mot honom avskrevs efter knappt tre månader. Filmstudion Warner Bros har svarat med ett uttalande att man kommer att bestrida det tidningen hävdar.

Det är "olyckligt och den ultimata ironin att Atlanta Journal Constitution, efter att ha varit en del av de förhastade slutsatserna mot Richard Jewell, nu försöker att baktala våra filmskapare och skådespelare".

"Bit av pussel"

Wilde skriver på Twitter att hon inte tror att journalisten bytte sex mot tips, och att det aldrig var hennes avsikt att det skulle framstå på det sättet.

"Hon blev tyvärr en bit av det massiva pusslet som var ansvarigt för den brutala och orättvisa förödelsen av en oskyldig man, Richard Jewell, och den tragedin är det som denna film försöker belysa", skriver hon.

Både Kathy Scruggs och Richard Jewell är döda sedan flera år tillbaka. Filmen nominerades till en Golden Globe i måndags, svenskt premiärdatum är inte klart.

Fakta

Fakta: OS-bombningen

Den 27 juli 1996 exploderade en bomb i OS-parken i Atlanta. En kvinnlig åskådare dödades medan 111 människor skadades.

Säkerhetsvakten Richard Jewell upptäckte bomben och såg till att många människor avlägsnades från platsen. Han pekades sedan ut som misstänkt, men friades och fick också skadestånd från medier. Atlanta Journal Constitution vägrade göra upp med Jewell, fallet togs upp i rätten, där tidningen friades.

Jewell dog 2007 vid en ålder av 44 år.

2005 erkände Eric Rudolph att han låg bakom OS-bomben, en attack mot en gaybar i samma stad liksom en attack mot en abortklinik 1998. Han dömdes till livstids fängelse, men slapp undan dödsstraff då han erkänt.

Visa mer...