Tre åtalas efter mord på Kirunabo

Brott Artikeln publicerades
Tre åtalas för mord och brott mot griftefriden. Arkivbild.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Tre åtalas för mord och brott mot griftefriden. Arkivbild.

I slutet av juli försvann en 29-årig man i Kiruna, som först flera veckor senare hittades död i skogen nära Parakka sydöst om i Kiruna.

Nu åtalas tre män för mord och brott mot griftefriden.

Enligt åtalet har de tre männen "tillsammans och i samförstånd" mördat 29-åringen den 27 juli i år, i en lägenhet i Kiruna. I andra hand yrkar åklagaren på att männen ska dömas för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Efter att 29-åringen dött har männen "skymfligen behandlat" kroppen genom att packa in den i tyg, och sedan med bil transporterat den till ett område runt övre Parakka i Kiruna kommun. Där grävdes kroppen ned, sedan försökte gärningsmännen bränna den.

"Alla tre misstänkta har vidgått delaktighet i det våld som lett till mannens död. Två av männen har dessutom erkänt brott mot griftefrid", säger vice chefsåklagare Anna Bergström i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

De tre var först häktade misstänkta för människorov, men när den döde hittades drygt nio mil utanför Kiruna i mitten av augusti ändrades brottsrubriceringen.

Bland bevisningen finns bland annat blodrester från offret i en bil som tillhör en av de åtalade och övervakningsfilmer från en mack när två av de åtalade köper diesel som enligt åklagaren skulle användas för att bränna kroppen.