Tror på svenskt VM-guld om fyra år

Fotboll Artikeln publicerades
Ronja Aronsson och Rebecka Blomqvist, båda A-landslagsdebutanter, under torsdagens svenska träning på Gutavallen i Visby.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ronja Aronsson och Rebecka Blomqvist, båda A-landslagsdebutanter, under torsdagens svenska träning på Gutavallen i Visby.

Om fyra år kan Sverige ta VM-guld i fotboll.

Det säger Calle Barrling, tidigare F19- och U23-förbundskapten, som ser två särskilt talangfulla årskullar ta över landslaget.

Rubensson är född 1993 och var med när Sverige tog guld i F19-EM 2012. Det var också i dag etablerade A-landslagsspelare som Magdalena Eriksson, Fridolina Rolfö, Amanda Ilestedt, Jonna Andersson, Hanna Glas och Lina Hurtig (född 1995).

Bakom veteraner som Hedvig Lindahl och Caroline Seger är 93-generationen den nya stommen i det landslag som i somras tog ett oväntat VM-brons i Frankrike. Och nu börjar också nästa gyllene årskull synas allt oftare på de blågula samlingarna.

Två nya namn

– Det är första gången som jag är med i A-landslaget men det är många som jag har stött på tidigare. Det är som en trygghet att man har träffat varandra tidigare. När man skulle träffa alla så var det väl i alla fall åtta stycken som jag har spelat med tidigare, säger Piteåbacken Ronja Aronsson inför tisdagens EM-kvalmatch mot Lettland.

Hon och Göteborgsanfallaren Rebecka Blomqvist är de senaste två i raden av spelare som vann F19-EM 2015, som tar en plats i A-landslaget. Där finns sedan tidigare spelare som Nathalie Björn, Julia Zigiotti Olme och Stina Blackstenius. Även målvakten Zecira Musovic var en del av det framgångsrika landslaget, men stoppades av sin klubb Rosengård från själva mästerskapet.

Förutom Blackstenius är samtliga ovan födda 1997 – en särskilt talangfull årskull, enligt dåvarande F19-förbundskaptenen Calle Barrling.

– Det är årgång som har stuckit ut. De är extremt talangfulla, det är de som har börjat droppa in i A-landslaget en efter en, säger Calle Barrling.

Uppsjö av talanger

Och det finns många fler 97:or som knackar på dörren: Vittsjös Michelle De Jongh, nyblivna Manchester United-proffset Lotta Ökvist, Linköpingsduon Filippa Angeldal och Emma Holmgren samt Rosengårds Johanna Rytting Kaneryd, för att nämna några. Dessutom finns 96:or som Tove Almqvist och Anna Oscarsson, som båda var med i guldlaget 2015 och som redan har fått chansen i A-landslagssammanhang.

Den återväxten, kombinerat med generation Rubensson, gör att Calle Barrling ser framtida möjligheter för Sverige att uppnå mer än ett VM-brons.

– Jag tror att chanserna att vinna ett VM-guld aldrig har varit så stora om man tittar fyra år framåt i tiden. Om du slår ihop de här årgångarna så går det inte annat än att se ljust på spelarsidan, säger Calle Barrling.

Fullt ös

Framför allt 97-generationen hade en särskild förmåga att njuta av ögonblicket, att bekymmerslöst gå in i de mest pressade situationer, minns han. De egenskaperna ser även Elin Rubensson.

– Ja, det har han nog en poäng i. Alla tar för sig väldigt mycket, de går inte runt och är rädda utan det är fullt ös på träningarna och de visar att de vill vara här, säger Elin Rubensson.

– Både vår och den andra årskullen har vunnit F19-EM, och bara det visar att det finns väldigt många duktiga spelare. Det är kul att så många har tagit sig hela vägen och är här.

Rebecka Blomqvist har längtat efter att få chansen i A-landslaget, särskilt efter att ha sett flera av guldkompisarna från 2015 ta plats. Nu hoppas 22-åringen vara i landslaget för att stanna, och tror också på en ljus framtid för Sverige.

– Vi är ändå ett ganska ungt landslag, och det är så klart väldigt spännande att se. Det är kul att se, både för oss och för de som var med 2012, att det lönar sig att prestera i ungdomslandslagen, säger Rebecka Blomqvist.

Fakta

Fakta: Landslagets gyllene generationer

Sverige tog guld i F19-EM både 2012 och 2015. Här är spelarna i dagens A-landslag som var med då:

 

Nuvarande landslagsspelare som vann F19-EM 2012:

Magdalena Eriksson, back, Chelsea

Amanda Ilestedt, back, Bayern München

Hanna Glas, back, Paris Saint-Germain

Jonna Andersson, back, Chelsea

Elin Rubensson, mittfältare, Göteborg

Lina Hurtig, mittfältare/anfallare, Linköping

* Fridolina Rolfö, mittfältare/anfallare, Wolfsburg (saknas i EM-kvaltruppen på grund av skada)

* Pauline Hammarlund, anfallare, Göteborg (saknas i truppen på grund av skada)

 

Nuvarande landslagsspelare som vann F19-EM 2015

Ronja Aronsson, back, Piteå

Nathalie Björn, back, Rosengård

Julia Zigiotti Olme, mittfältare/anfallare, Göteborg

Stina Blackstenius, anfallare, Linköping

Rebecka Blomqvist, anfallare, Göteborg

 

Fotnot: Målvakten Zecira Musovic var lagkapten för F19-landslaget 2015 men stoppades från EM av sitt klubblag Rosengård.

Visa mer...