Trumps advokater: "Ett farligt angrepp"

USA Artikeln publicerades
USA:s president Donald Trump. Arkivbild.
Foto: Steve Helber/AP/TT
USA:s president Donald Trump. Arkivbild.

Riksrättsprocessen mot Donald Trump strider mot grundlagen, menar USA:s presidents advokater.

De kallar den kommande rättegången mot honom för "skamlös" och "olaglig".

I ett dokument tillbakavisar Trumps advokater alla anklagelser som riktats mot honom i samband med riksrättsförfarandet.

"President Trump förnekar bestämt och otvetydigt alla beskyllningar i de båda anklagelsepunkterna", skriver de.

Formell redogörelse

Det är första gången som advokaterna formellt redogör för presidentens inställning till anklagelserna. Försvararna anser att riksrättsprocessen strider mot USA:s grundlag.

"Det här är ett skamlöst och olagligt försök att slå omkull resultatet från valet 2016 och blanda sig i valet 2020", fortsätter de.

De anser att beskyllningarna "är ett farligt angrepp på USA:s folks rätt att fritt välja sin president".

Trump anklagas för att ha försökt pressa Ukraina att starta en utredning som skulle ha berört Joe Biden, som försöker bli Demokraternas presidentkandidat i höstens val. Trump anklags för maktmissbruk och för att ha försökt att hindra kongressens arbete.

"Bevisen är överväldigande"

Även motståndarsidan, Demokraterna, har formellt lagt fram sina argument och bevis inför rättegången.

I ett dokument på 111 sidor skriver sju demokratiska ledamöter, som kommer att föredra processen mot presidenten och fungera närmast som åklagare, att presidenten måste avsättas.

"Senaten bör döma och avsätta president Trump för att undvika allvarliga och långsiktiga skador på våra demokratiska värden och nationens säkerhet", skriver de.

"Målet mot USA:s president är enkelt, sakförhållandena är otvivelaktiga och bevisen är överväldigande", fortsätter de.

Riksrättsprocessen mot honom kommer att inledas i senaten på tisdag.

Fakta

Bakgrund: Riksrättsprocessen mot Trump

Det demokratledda representanthusets utredning kom till sedan en visselblåsare larmat om ett samtal den 25 juli 2019, i vilket USA:s president Donald Trump ber Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om "en tjänst". Före samtalet hade Vita huset fryst ett militärt hjälppaket till Ukraina.

Tjänsten handlade om att utreda uppgifter kring den tidigare vicepresidenten Joe Biden, som leder i mätningarna över vem demokratiska väljare vill se som Trumps motståndare i nästa års presidentval, och hans son Hunter Bidens arbete i Ukraina efter revolutionen där 2014.

Under tiden som vicepresident hade Joe Biden nära kontakt med Ukraina och krävde i ett läge att en riksåklagare skulle avgå för att han inte lyckats bättre i arbetet mot korruption. Riksåklagaren översåg även anklagelser mot delar av ledningen i ett ukrainskt gasbolag som Hunter Biden nyligen hade inträtt i styrelsen för.

Donald Trump och hans personliga advokat Rudy Giuliani har anklagat Joe Biden för att ha krävt att riksåklagaren skulle sluta, i syfte att skydda sonen. Joe Biden var dock långt ifrån ensam om att kräva riksåklagarens avgång – även EU, Internationella valutafonden (IMF) och ukrainska aktivister anklagade honom för att bland annat ha dolt korruption och ansåg att han borde lämna jobbet, enligt nyhetsbyrån AFP. Det har inte kunnat beläggas rättsligt att Joe eller Hunter Biden agerat brottsligt i Ukraina.

Att be om en sådan tjänst som president Trump gjorde i samtalet anser vissa är maktmissbruk och ett brott mot bland annat USA:s stränga valfinansieringslagar. Representanthuset har under hösten undersökt om det utgör skäl för att ställa presidenten inför riksrätt och formulerat två anklagelsepunkter.

Riksrättsprocessen har nu nått senaten och själva rättegången väntas börja den 21 januari.

Visa mer...