Zlatans Milan håller tyst minut för Bryant

Fotboll Artikeln publicerades
Kobe Bryant under ett besök i Milano 2011. Arkivbild.
Foto: Luca Bruno/AP/TT
Kobe Bryant under ett besök i Milano 2011. Arkivbild.

Kobe Bryant växte upp som Milansupporter i Italien.

För att hedra den omkomne basketikonen inleder Zlatan Ibrahimovics klubb tisdagens cupmatch mot Torino med en tyst minut.

Bryant får även ett torg uppkallat efter sig i Reggio Emilia.

Det italienska cupmötet mellan Milan och Torino, som spelas på tisdag, kommer att inledas med en tyst minut för att hedra den omkomne basketlegendaren Kobe Bryant.

Bryant växte till stor del upp i Italien, mellan 6 och 13 års ålder, och bodde med sin familj i städerna Rieti, Reggio Calabria och Reggio Emilia.

Han lärde sig tala flytande italienska och har sedan dess haft ett stort fotbollsintresse och varit en hängiven supporter till AC Milan.

– Det är en tragedi som verkligen tog hårt på mig. Kobe var en ikon och gav alltid intrycket av att han njöt av idrott. Jag är ett stort fan av basket så för mig var det en stor chock, säger Milans tränare Stefano Pioli enligt Football Italia.

Älskade Milan

Enligt sajten var basketikonen på besök på träningsanläggningen Milanello år 2013 och talade då om hur han vuxit upp med att följa spelare som Marco Van Basten, Ruud Gullit och Paolo Maldini.

– I mitt skåp i omklädningsrummet i Los Angeles har jag både en Milantröja- och halsduk, ska Bryant ha sagt till Serie A-klubbens tv-kanal.

NBA-profilens plötsliga död har skapat en chockvåg i Italien där han inte bara kommer sörjas inför Milans cupmöte på San Siro utan även på andra håll i landet.

– Italiensk sport sörjer. Kobe Bryant är en son av Italien, med all respekt, säger Giovanni Malago, ordförande för Italiens olympiska kommitté, enligt AFP.

– Han växte upp i Italien. Vi är alla förkrossade av smärta.

"Piazza Kobe Bryant"

I den italienska basketligan ska alla matcher inledas med en tyst minut.

– Det är en liten men innerlig gest för att hedra Kobe Bryants liv och minne. En mästare som alltid hade Italien i sitt hjärta, säger det italienska basketförbundets president Giovanni Petrucci.

Borgmästaren i Reggio Emilia, Luca Vecchi, meddelade att ett nytt torg i staden kommer att döpas till "Piazza Kobe Bryant" för att hedra den femfaldige NBA-mästaren.

Bryant dog endast 41 år gammal när hans helikopter störtade på söndagsmorgonen i Kalifornien, lokal tid. Samtliga nio personer ombord omkom, däribland Bryants 13-åriga dotter Gianna.