Läkare mister legitimationen - bedöms som ”grovt oskicklig”

Kalmar län Artikeln publicerades
Foto: Montage

En läkare som varit verksam på Öland mister sin läkarlegitimation. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd motiverar beslutet med att läkaren är ”grovt oskicklig” och ”uppenbart olämplig att utöva yrket”.

En person dog när läkaren missade en hjärtinfarkt och läkaren hade fotboja på jobbet – utan att berätta för sin arbetsgivare.

Läkaren hade dömts till fotboja för grovt rattfylleri och olovlig körning, vilket gör att även det allmänna omdömet ifrågasätts av ansvarsnämnden. Detta inträffade innan läkaren började arbeta i länet 2016.

Det var Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som i våras anmälde läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, efter flera misstag. I Kalmar län har läkaren missat en hjärtinfarkt så en person dog och fördröjt en diagnos av blodpropp i lungan. Båda fallen ledde till Lex Mariaanmälningar.

Landstinget i Kalmar län har också granskat över 2 800 mottagningsbesök hos läkaren. I fyra procent av fallen saknades journalanteckningar helt och i ytterligare 20 procent fanns det brister i journalföringen vilket kan påverka patientsäkerheten.

IVO har hittat allvarliga brister för patientsäkerheten i 14 fall. Bland annat har läkaren inte haft koll hur man ställer diagnos vid akuta bröstsmärtor, andningsproblem, blod i urinen eller misstänkta psykiska problem. Ansvarsnämnden ser särskilt allvarligt på bristerna i hur läkaren tolkar bröstsmärtor eftersom det är viktigt för patientens överlevnad att utesluta allvarlig hjärtsjukdom.

Läkaren själv säger sig behandla bröstsmärtor med stor uppmärksamhet, men att det var för mycket att göra med dubbelbokningar och för lite tid till administration på hälsocentralen, något som Läkarförbundet reagerat mot enligt utredningen.

Läkaren är utbildad utomlands, fick sin svenska läkarlegitimation 2012 och har sedan dess arbetat som hyrläkare inom primärvården.

Inspektionen för vård- och omsorg har tidigare utrett läkaren för brister i journalföring, något som läkaren då förklarade med språksvårigheter. När arbetsgivaren inte hade fler anmärkningar avskrevs det ärendet.