Artiklar om august strindberg

En av de mest medfarna planscherna i ”Den praktiske Skyltmålaren”. Men färgerna lyser nog lika starkt i dag som för 120 år sedan. Totalt kostade de 25 planscherna 30 kronor att köpa 1895, en summa som i dagens penningvärde motsvarar mer än 2 000 kronor, förmodligen en ganska rejäl investering för en skyltmålare i en stad som Kalmar. Förläggare var Gustaf Chelius i Stockholm och för trycket stod Centraltryckeriet i samma stad.
Foto:
ÖSN Feature 25 februari

Från containerfynd till Antikrundan

En dag i slutet av 1970-talet satte Kalmar kommun ut en container för trädgårdsavfall på Gullbrandssonska lyckan i...

Här är Olas favorithörna i Oskarshamns stadsbibliotek. På bilden sitter han med boken "Rummets rymder", som fransmannen Georges Perec har skrivit. På bordet ligger boken "Genom natten" (skriven av norrmannen Stig Saeterbakken). "Folkbiblioteket är en plats för alla, och det är väldigt viktigt, tycker jag. Det är en form av drivkraft för mig – i ett samhälleligt perspektiv. Det finns inte så många sådana platser i dagens samhälle. Skolbiblioteken är också väldigt viktiga."
Foto:
Oskarshamn ON 23 april

"Världen växer när vi läser"

Vi får en pratstund med Ola inne på stadsbiblioteket, i stadens kulturhus. Han beskriver sig själv som en snäll,...

Ali Ben Hassan stack sina nålar kors och tvärs genom kinder och armar. Hans kropp var naturligtvis märkt av alla påfrestningar, men bara två gånger hade han varit tvungen att uppsöka läkare på grund av infektioner efter sticken. När han uppträdde i till exempel TV och på skolor använde han trubbiga nålar, då blev det inte särskilt blodigt. ”Men på till exempel Kiviks marknad har man brukat kräva blod”, berättade Ali och då använde han spetsiga nålar. ”I Kivik har jag nog brukat bli av med en liter blod vid varje besök”, konstaterade han. Bilden togs på nya vattentornet i Kalmar.
Feature ON 9 januari

Fakiren som blev finkultur

Georg Albertsson stod det på dörren hemma på Två Systrars väg 6 C. Men det stod Ali Ben Hassan också. För det...