Åkesson: ”Cirkulär ekonomi är framtiden”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Riksdagsledamot Anders Åkesson (C) och Centerpartiets gruppledare i kommunen Charlotte Sternell besökte Emma Slättengren (i mitten) och hennes butik Busfrö Nytt & Bytt på måndagen.
Foto: Andreas Bendroth
Riksdagsledamot Anders Åkesson (C) och Centerpartiets gruppledare i kommunen Charlotte Sternell besökte Emma Slättengren (i mitten) och hennes butik Busfrö Nytt & Bytt på måndagen.

Busfrö Nytt & Bytts franchisetagare i Oskarshamn, Emma Slättengren, fick på måndagen besök av riksdagsledamoten Anders Åkesson (C) som ville lära sig mer om cirkulär ekonomi.

Cirkulär ekonomi är något det pratas om i allt fler branscher. Inom möbelindustrin, klädindustrin och fordonsindustrin. Enkelt uttryckt kan man säga att en cirkulär ekonomi är motsatsen till den traditionella, linjära ekonomin som vi har idag. Istället för att slänga saker, utnyttjar man i en cirkulär ekonomi allt som man tillverkat så länge det går. Och när sakerna är förbrukade återanvänds och återvinns så mycket som möjligt om och om igen – allt för att tära mindre på jordens resurser och minska avfallet. Ett modernt ord för kretslopp helt enkelt.

Busfrö Nytt & Bytt är kanske den typ av affärsverksamhet där den cirkulära ekonomi syns som allra tydligast. Här säljs inlämnade begagnade dam- och barnkläder, leksaker och heminredning. Till skillnad från vanlig second-hand får den som lämnar in saker till butiken betalt i efterhand för de varor som säljs, närmare bestämt 40 procent av försäljningspriset.

Sakerna som inte säljs lämnas vidare till välgörenhet.

När butiken öppnade i samband med Tolvskillingsmarken i slutet av maj var det kö in till butiken hela dagen och intresset har knappast svalnat.

– Vi har alltid kunder, en del kommer in dagligen. Och vi har inga problem att fylla vår butiksyta med grejer. Tvärtom är det så att vi skulle behöva ännu större ytor för att få plats med allt, säger Emma Slättengren.

Affärerna går bra alltså och där tycker Emma att hon får draghjälp både av kommun och fastighetsägare.

– Jag tycker det finns ett genuint intresse av att hjälpa oss affärsidkare i stan. Jag tänker inte minst på parkeringsfrågan, men också på det som har hänt på gatan här utanför, med förlängningen av Flanaden och gatubelysningen. Att göra vår stadskärna mer attraktiv och inbjudande.

Vad det gäller rikspolitiken där Anders Åkesson (C) som riksdagsledamot har makt att påverka är det framförallt momsfrågan som skapar huvudbry.

– Vi drabbas ju av en dubbelmoms på så sätt att vi betalar skatt på redan skattade saker. Vi säger inte att vi inte ska betala någon moms alls, men en sänkning vore på sin plats, säger Emma.

Anders Åkesson håller med.

– Det skulle underlätta för den cirkulära ekonomin att växa, men det är en knivig fråga att knäcka.