Bildningschef om Oscarsgymnasiet: ”En trygg och lugn skola”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Lotta Lindgren, bildningschef.
Foto: Lotta Zaar
Lotta Lindgren, bildningschef.

Under hösten har polisen fått rycka ut till Oscarsgymnasiet vid flera tillfällen. ”Det är klart att det är anmärkningsvärt när vi hamnar i situationer där vi behöver tillkalla polis”, säger bildningschef Lotta Lindgren som samtidigt menar att tryggheten på skolan inte har påverkats av händelserna.

Sedan slutet av oktober har händelser på eller utanför Oscarsgymnasiet resulterat i polisanmälningar om mordförsök (som senare ändrades till grov misshandel), rån, misshandel, olaga hot, skadegörelse och ofredande. Två elever har också blivit avstängda under hösten.

Hur hanterar ni det som har hänt från förvaltningens sida, har ni vidtagit några särskilda åtgärder?

– Vi har inte vidtagit några särskilda åtgärder. Det vi gör i en sådan här situation är att utreda det som skolan ska utreda. När det blir polisanmälningar är det polismyndigheten som ansvarar för att utreda, säger Lotta Lindgren.

Hon berättar att kommunens ansvar är att undersöka hur mycket av det som har hänt som är skolrelaterat.

– I dag är det ingen av händelserna som är skolrelaterade.

Vad menar du med skolrelaterade?

– Om det beror på undervisningen eller andra händelser som har med utbildningen att göra. Så är det inte, säger Lotta Lindgren och tillägger:

– Det är olyckligt naturligtvis att det har hänt.

Bildningschefen har själv besökt Oscarsgymnasiet under hösten. Dels har Lotta Lindgren tillsammans med bildningsnämndens ordförande träffat elever i de olika årskurserna, dels besökte hon skolan i samband med öppet hus i lördags. Besöken var inplanerade sedan tidigare.

– Det jag ser är en trygg och lugn skola. De elever jag har pratat med upplever ingen oro utifrån de här händelserna.

Ser du ingenting anmärkningsvärt med de händelser som har varit på gymnasiet under hösten?

– Det är klart att det är anmärkningsvärt när vi hamnar i situationer där vi behöver tillkalla polis utifrån enskilda situationer. Det påverkar inte skolan positivt i stort, men de här händelserna påverkar inte helheten när det gäller tryggheten på skolan än så länge.