Centerpartiet: ”Låt återvinningsstationerna vara kvar”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Tommy Skoog, Charlotte Sternell och Magnus Larsson är tre av Centerpartiets politiker i Oskarshamns kommun.
Foto: Amanda Ekblad
Tommy Skoog, Charlotte Sternell och Magnus Larsson är tre av Centerpartiets politiker i Oskarshamns kommun.

Låt återvinningsstationerna vara kvar tills den hushållsnära insamlingen är fullt utbyggd och i drift. Den uppmaningen riktar Centerpartiet till tekniska nämnden.

Som vi tidigare berättat hotas de kommunala återvinningsstationerna på landsbygden i Oskarshamns kommun av nedläggning.

Planerna har väckt reaktioner i bland annat Bråbo och Krokshult, två av orterna som riskerar att förlora sina återvinningsstationer.

Nu protesterar även Centerpartiet mot förslaget.

”Dessa återvinningsstationer är viktiga både ur en servicesynpunkt men framför allt ur en miljösynpunkt, det måste vara enkelt att vara miljövän. Dessutom har vi i många av dessa orter och byar en ålderstigen befolkning som ofta kan ha svårt att ta sig in till Oskarshamn, var ska de göra av sitt avfall?”, skriver Centerpartiet i ett pressmeddelande.

När Centern ingick i majoriteten under förra mandatperioden sköts det till pengar till tekniska nämndens budget för att återvinningsstationerna skulle få finnas kvar.

”Centerpartiet är väl medvetna om att detta inte är ett kommunalt ansvar i grunden men vi menar att kommunen har ett ansvar för sina medborgare och att dessa har rätt till en acceptabel service var än de bor i kommunen. Vi ser med förfäran på att den lila majoriteten som lägger besparingsförslag på löpande band som drabbar landsbygden håller på att skapa ett A- och ett B-lag i kommunen där landsbygdsbefolkningen tillhör det sistnämnda.”

Enligt C måste det finnas andra möjligheter att spara de cirka 500 000 kronor som det rör sig om.

”Vår uppmaning till Tekniska nämnden är att låta återvinningsstationerna vara kvar fram tills dess att den hushållsnära insamlingen som det pratats om i flera år är fullt utbyggd och i drift.”