Coop:s VD om Jojjes kök: ”Lustigt med människor som sprider information utan kunskap”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Mustafa Türkkan äger Jojjes kök och visar upp de 7 000 underskrifter från folk som vill att restaurangen ska vara kvar.
Foto: Ellinor Eke-Göransson
Mustafa Türkkan äger Jojjes kök och visar upp de 7 000 underskrifter från folk som vill att restaurangen ska vara kvar.

Den potentiella rivningen av Jojjes kök fortsätter att röra upp känslor. I ett försök till att ändra kommunens beslut har ägaren Mustafa Türkkan nu tagit kontakt med politikerna för att få deras uppmärksamhet. Under tiden pågår även livliga diskussioner kring hur stor Coop:s inblandning egentligen är då rivningen hade medfört fem nya parkeringsplatser.

Restaurangens potentiella rivning skapar stor debatt.
Foto: Ellinor Eke-Göransson
Restaurangens potentiella rivning skapar stor debatt.

I sitt brev till kommunens politiker menar Mustafa Türkkan att han varit i kontakt med Coop Oskarshamn med omnejds VD Niclas Johansson. Han skriver: ”Coop skulle inte stämma kommunen om avtalet inte fullföljs eller ändras”. Detta handlar alltså om kommunens avtal med Coop om att riva Jojjes kök och därmed bygga parkeringsplatser.

Niclas Johansson säger däremot att han inte alls varit i kontakt med Mustafa Türkkan och att det är många falska uppgifter och rykten kring ärendet som han inte vill kännas vid.

– Jag har aldrig pratat med honom. Det är ett antal människor som hört av sig vilket gör att det florerar massor med konstiga saker som inte stämmer, säger Niclas Johansson.

Niclas Johansson hävdar att han aldrig varit i kontakt med Mustafa Türkkan?

– Han ljuger. Även om han inte har pratat personligen med Mustafa är det hans ord, vi hjälper bara till med språket och liknande.

Detta berättar en kvinna som hjälpt Mustafa Türkkan att formulera sig i brevet till politikerna. Hon vill inte ha sitt namn eller bild publicerad.

Människorna som Niclas Johansson refererar till är antagligen deltagare i aktionsgruppen som startats för att förhindra rivningen av Jojjes kök. Gruppen har fått in över 7 000 underskrifter från folk som inte vill att Jojjes kök ska rivas.

”Kommunen hanterar ärendet”

Niclas Johansson vill dock klargöra att det är kommunen som hanterar ärendet - det är deras mark och deras fastighet det handlar om. Han kan i nuläget inte svara på vad som kommer hända, om Jojjes kök rivs eller inte.

– Parkeringarna är till för stadskärnan och centrum för att förbättra och få handeln i centrum att överleva - inte bara Coop. Det är lustigt med människor som sprider information utan kunskap, menar Niclas Johansson.

Mustafa Türkkan tycker inte att Niclas Johansson varit tydlig från början i diskussionen kring parkeringsplatserna.

– Nu säger han att han inte behöver de fem parkeringsplatserna. Varför sa han inte det tidigare?

Det går inte att undgå att det är någon form av ”ordkrig” mellan de båda parterna. I slutändan kommer de dock båda fram till att det faktiskt är kommunens ansvar.

Nu vill Mustafa Türkkan ha politikernas hjälp.
Foto: Ellinor Eke-Göransson
Nu vill Mustafa Türkkan ha politikernas hjälp.

Politikerna tar ställning

Mustafa Türkkan försöker nu alltså påverka beslutet genom att skicka ut brev till politikerna. Detta har resulterat i att Sverigedemokraterna skickat in en skrivelse till kommunstyrelsen där de föreslår att kommunen påbörjar en ny dialog med Jojjes kök och berörda parter.

– Det är dags att backa bandet och börja prata igen. I nuläget finns det bara förlorare, säger Mikael Erlandsson, ordförande för SD i Oskarshamn.

Mikael Erlandsson och kollegan Jan Johansson menar att det bara handlar om prestige från kommunens sida då de inte erkänner att de behandlat ärendet felaktigt.

– Det är inte Coop som trycker på, nu är det kommunen som får sätta sig vid förhandlingsbordet igen. Det handlar om en förtroendefråga för väljarna, säger Jan Johansson.

Frågan kring Jojjes kök har varit på politikernas agenda tidigare men då utan att Sverigedemokraterna opponerat sig i frågan.