De äldreboendena vill pensionärerna lägga ned

Oskarshamn Artikeln publicerades
Zafiren särskilt boende Kristineberg
Foto: Henrik Nilsson
Zafiren särskilt boende Kristineberg

Genom ombud har tusentals oskarshamnare sagt sitt i frågan om vilka äldreboenden som ska läggas ner. Nio pensionärsorganisationer lämnar nu sitt förslag till socialnämnden.

Nio pensionärsorganisationer; SKPF Oskarshamn avdelning 31, RPG Oskarshamn, PRO Påskallavik, PRO Kristdala, PRO Misterhult, PRO Oskarshamn, SPF Oskarshamn, SPF Bockara och SPF Misterhult/Kristdala, har bestämt sig. De lämnar nu ett förslag till socialnämnden på hur det ska sparas in drygt 30 miljoner på verksamheten över två år.

Bakgrunden är dels ett sparbeting på verksamheten och dels att tidigare Hotell Ett byggts om till äldreboendet Hantverksgatan 17 och att Solbacka renoverats. Dessa verksamheter tillför 84 nya platser och det behövs pengar till driften.

Pensionärsorganisationerna vill spara in på boendena Zafiren/Kristallen i Kristineberg och Pildalen/Pilgränd i centrala Oskarshamn. Då kan personalen flyttas över till de nya boendena på Hantverksgatan 17 och Solbacka samtidigt som kön till särskilt boende kan betas av. Och inte minst sparar det in 30 miljoner.

– Då behövs det inte läggas ned några boenden utanför tätorten. Blå Pojken och Fredrika i Påskallavik får vara kvar, Ängsbacken och Charlottagården i Misterhult får vara kvar liksom Kastanjegården i Bockara, säger föreningarnas talesperson Bo Malm.

Om ekonomin kräver nedläggning av äldreboenden har pensionärsföreningarna enats om vilka som påverkar de äldre minst. Bo Malm förde fram nio föreningars åsikt.
Foto: Jimmy Larsson
Om ekonomin kräver nedläggning av äldreboenden har pensionärsföreningarna enats om vilka som påverkar de äldre minst. Bo Malm förde fram nio föreningars åsikt.

Förutom att reda ut ekonomin för socialnämnden menar pensionärsföreningarna att det blir en vinst för Oskarshamns stad som vill växa.

– Zafiren/Kristallen och Pildalen/Pilgränd kan bli lediga lägenheter i Oskarshamn, vilket är bristvara just nu, säger Malm.

Pildalen och Pilgränden ingår i pensionärsorganisationernas förslag till nedläggning.
Foto: Jimmy Larsson
Pildalen och Pilgränden ingår i pensionärsorganisationernas förslag till nedläggning.

Förslaget är i stort identiskt med det förslag som Sverigedemokraternas Leif Axelsson och Michael Erlandsson förde fram samma dag som pensionärsföreningarna tog sitt ställningstagande.

– Vi sysslar inte med partipolitik. Vi har inget med SD att göra och inget annat parti heller, understryker Bo Malm. Vi pensionärsorganisationer representerar tusentals pensionärer, inget annat.

Trots sitt förslag slår sig inte pensionärsorganisationerna till ro i tron att situationen för kommunens pensionärer är tryggad. På längre sikt ser de ett stort behov av nya boenden.

Befolkningsstatistiken säger att antalet 80 år och äldre i kommunen kommer öka med 1 037 personer fram till år 2030. Standardiserade beräkningsnycklar visar på ett ökat behov på 65 platser.

– Det kommer behövas ännu fler platser för äldre i framtiden, säger Bo Malm.