Den ”talanglöse” Anders Oskarsson blev världsmästare

Maktlistan 2018 del 1 Artikeln publicerades
Ibland är det bra att inte lyssna på sina lärare. Konditorvärldsmästaren Anders Oskarsson klassades som talanglös på gymnasiet.
Foto: Mohammad Abdulrahim
Ibland är det bra att inte lyssna på sina lärare. Konditorvärldsmästaren Anders Oskarsson klassades som talanglös på gymnasiet.

– Du saknar helt talang för att bli konditor. Satsa på att bli styckare istället, sa läraren till Anders Oskarsson, som kom att utses till Världens bästa konditor. Hans kondis är Oskarshamns främsta besöksmål, enligt en officiell undersökning.

Man ska alltså inte alltid lita på lärarnas omdöme. Och Anders Oskarsson har visserligen lärt sig att stycka såväl gris som oxe, men det är som mästerkonditor han tagit hem mängder av utmärkelser.

Skulle någon tveka om hans storhet och betydelse för är det bara att åka till Oskarshamn. På gigantiska tavlor vid infarten hyllar staden sin konditor som presenteras med den traditionella höga kockmössan och allt.

Hur känns det med en sådan hyllning?

– Det är förstås väldigt hedrande. Men jag är ödmjuk och egentligen en väldigt blyg person. Vi är glada om vi kan bidra till något positivt i den kommun där vi är verksamma.

Du är världens bästa konditor. Hur började det?

– Jag hade det rätt svårt i skolan. Är dyslektiker och det var inte så lätt. Men jag har alltid varit konstnärlig. Redan i 4-5 årsåldern bestämde jag mig för att bli konditor. När mamma bakade bullar kunde jag dumpa kompisarna och leken för att få vara med om baket. Det har alltid syltats och saftats hemma.

Men det var inte alla som såg potentialen under utbildningen?

– Jag gick livsmedelsteknisk i Kalmar och klassen delades upp. Jag passade som styckare tyckte lärare. Min dröm att bli konditor trodde han inte alls på. Men jag lärde mig i alla fall att stycka en gris. Det är alltid bra att kunna.

Foto: Mohammad Abdulrahim

Matintresset verkar öka hela tiden. Det blir fler och fler matprogram och kokböcker säljer i massupplagor.

– Ja, det är en vansinnig hausse på det. Det ska vara flådiga kök och snitsiga prylar också och bloggar och poddar. Samtidigt lagas det inte mer mat. Många verkar nöja sig med att titta på andra som lagar mat, det är lite trist.

Du var med i ”Hela Sverige bakar”, och har gästat några andra program. Men det har inte varit så mycket.

– Nej, jag tackar nej till 99,9 procent av erbjudandena. Jag känner mig inte bekväm i TV. Jag sade ja till ”Hela Sverige bakar”, eftersom min son ville träffa Tilde de Paula. Sedan var hon utbytt mot Tina Nordström, när programmet spelades in. Det var en besvikelse, för honom.

Vilken typ av chef är du? Härjar du som Gordon Ramsey, med dina underställda?

– Nej, men jag kan säga ifrån. Vi är 30 anställda här och vi är konditorerna och bagarna runt runda bordet. Vi har en platt organisation. Och jag har också en chef - min hustru. Det är hon som har hand om det administrativa.

– Det är viktigt att alla trivs på jobbet. Då går arbetet så mycket bättre. Mitt mantra hela livet har varit att behandla alla likadant som jag vill bli behandlad själv. Det är ett bra rättesnöre i livet.

Hur är läget egentligen i sötsaksbranschen när det talas så mycket om sockerskatter och annat som ska få oss att äta sundare.

– Egentligen driver jag ju ett riktigt syndens näste. Jag tror man måste tänka på vardagen. När jag var liten var man glad om det serverades en läsk fredag och lördag. Nu finns det barn som får sötsaker varenda dag. Det handlar ju också om att röra på sig.

Hur är återväxten i branschen?

– Återväxten är väldigt bra. Intresset är stort och det handlar nästan enbart om tjejer.

Foto: Mohammad Abdulrahim

Kondisintresserade personer som jag blir ofta besvikna när man får in sin beställning. Mazariner som verkar vara tillverkade igår och katalaner som ser ut att komma från frysen. Det verkar vara stor skillnad mellan olika konditorier?

– Det är det. Konditorikulturen är på många ställen bara skit. Det är så trist. Problemet är att lönsamheten är så dålig i vår bransch, det gör att man tar genvägar. Använder halvfabrikat och färdiga produkter. Vi satsar på hög kvalité och att arbeta från grunden. Det påverkar priset. Men vi tror att människor är beredda att betala för en bra produkt.

Finns det inga planer på att öppna ett bra konditori i andra städer.

– Jo, det gör det. Vi skulle gärna öppna i Kalmar. Det ingår i planerna. Det handlar mest om att hitta en lämplig lokal.

Hur ser trenderna ut i branschen?

– Just nu är det väldigt mycket klassiker i modern tappning, som semmelwrapen som lanserades av min kollega Mattias Ljungberg, här på Nilssons. Vi har också gjort Prinsesstacos. Vår största grej på vårt konditori är annars eleganta bakelser, det är vårt signum.

Hur ser närmsta tiden ut för dig själv?

– Företaget utvecklas hela tiden. Vi gör nu alla desserter till Kosta Boda, jag har ett kontrakt med stora Orklakoncernen om att utveckla deras produkter. Jag ska gästspela på ett reseföretags olika hotell och vecka åtta gör jag ett gästspel i Frankrike. Så det händer lite.

Är det inte en bakbok på gång?

Nej, jag har fått frågan massor med gånger. Men jag tycker inte att det behövs en bakbok till. Jag har inget emot böcker om matlagning, har massor hemma. Men jag tycker inte att det finns något behov av en bok av mig.

Vilket är ditt favoritbakverk?

– Kanelbullar, utan konkurrens.

Och det du inte gillar?

– Hjortron har jag svårt för.

Hur länge får vi ha dig kvar i Oskarshamn?

– Jag trivs väldigt bra i Oskarshamn och det gör hela familjen. Det kommer en del lockrop från andra platser. Men vi är fast rotade här.

Framtiden. Vad tror du att du gör om 5 år? 10 år?

– Då har vi öppnat i Kalmar. Vi har fastighetsägare som vill att vi ska komma dit. Jag tror det skulle behövas. Samtidigt fortsätter jag att träna några nya konditorer.

Fakta

Anders Oskarsson

Född: 1973 i Mönsterås

Familj: Hustru och tre pojkar.

Utbildning: Tvåårig livsmedelsteknisk linje i Kalmar

Jobb: Konditor sedan 20 år, egenföretagare.

Mat: Otroligt intresserad av all mat. Har just nu snöat in på indiskt. Lagar mat minst 2,5 timmar om dagen, använder aldrig halvfabrikat. Lagar från grunden.

När jag tittar på TV: Det blir rätt sällan. Vi laddar ner lite filmer då och då. Men jag gillar den där serien ”Vår tid är nu”, men den utspelar sig ju i restaurangmiljö.

När jag inte är på jobbet: Då bjuder vi hem folk och lagar mat. Jag är intresserad av jakt och hoppas kunna utveckla det. Sedan arbetar jag med att hjälpa fram andra yngre yrkesmänniskor.

Visa mer...
Foto: Mohammad Abdulrahim