”Ensamheten bland äldre är en stor utmaning”

Kalmar län Artikeln publicerades
Sven-Erik Karlsson, distriktsordförande i SPF Seniorerna Kalmar län, och Gudrun Persson, ordförande i SPF Oskarshamn under en lunchpaus. Höstkonferensen hölls på Oskarshamns Folkhögskola.
Foto: Andreas Bendroth
Sven-Erik Karlsson, distriktsordförande i SPF Seniorerna Kalmar län, och Gudrun Persson, ordförande i SPF Oskarshamn under en lunchpaus. Höstkonferensen hölls på Oskarshamns Folkhögskola.

SPF Seniorerna Kalmar län bjöd in till höstkonferens på måndagen. En av frågorna som behandlades var den växande isoleringen och ensamheten bland äldre och hur man kan jobba för att bryta den.

– Ensamhet och isolering skapar ångest, ångest skapar sjukdomar. Sjukdomar leder till besök inom sjukvården. Vi måste motverka den här negativa spiralen genom att försöka få loss människor från sin ensamhet, säger Sven-Erik Karlsson, distriktsordförande i SPF Seniorerna Kalmar län.

– De kanske behöver flytta till ett vård- och omsorgsboende. De kanske behöver lära sig få närmre till en träffpunkt. Man måste försöka koppla ihop dem med sociala nätverk, fortsätter Karlsson och berättar om ett positivt initiativ från Västervik.

– Vi har bjudit in en SPF-medlem från Västervik att prata lite grann om sitt innovativa försök att bryta äldres isolering. Han åker nämligen omkring i en buss och hämtar upp människor som sitter ensamma hemma. De åker med honom, fikar någonstans och går på nåt föredrag.

– Det är ett bra initiativ, framförallt för de ensamma äldre som bor på vår landsbygd och kanske aldrig kommer ut och där det är svårt med kollektivtrafik, säger Gudrun Persson, ordförande i SPF Oskarshamn.

Just kollektivtrafiken menar både Karlsson och Persson är en viktig beståndsdel i att bryta äldres ensamhet och isolering.

– Nu har seniorkortet i kollektivtrafiken gjort det enklare och billigare för folk att åka kollektivt. Men vi är inte nöjda med det, utan vårt mål är gratis kollektivtrafik. Det skulle göra det ännu lättare för äldre människor att bryta sin ensamhet och åka in till tätorterna och träffa bekanta, gå på möten, delta i kurser eller vad det nu kan vara, säger Karlsson.

Trubaduren Tommy Elmgren stod för underhållningen under måndagens höstkonferens och bjöd på trallvänliga låtar av två skånska Perssons, Edvard och Peps.
Foto: Andreas Bendroth
Trubaduren Tommy Elmgren stod för underhållningen under måndagens höstkonferens och bjöd på trallvänliga låtar av två skånska Perssons, Edvard och Peps.

Andra frågor som togs upp på höstkonferensen var sjukvården och inte minst den digitala vården som är på frammarsch och där mer av primärvården ska kunna hanteras i hemmet. Där finns det en oro bland SPF:s medlemmar, men där tror Karlsson att information och kunskap är nyckeln.

– Man är väldigt orolig för att det saknas information och kunskap. Hemsjukhuset i Borgholm är en ledstjärna. Där kan du idag ta ditt blodtryck hemma och redovisa till doktorn direkt via ett digitalt verktyg. Du behöver inte åka långa vägar för ett kortare läkarbesök på tio minuter.

En annan fråga som oroar och som togs upp under konferensen är de ökade äldrebrotten där ligor lurar äldre på pengar. Så sent som i somras skrev vi på Östra Småland/Nyheterna om fyra fall av äldrebrott bara i Oskarshamn där bedragarna kom över 1 560 000 kronor sammanlagt.

Där pågår idag ett projekt mellan polisen, brottsofferjourerna och pensionärsorganisationerna under rubriken ”Mig lurar du inte” för att stoppa brotten.

Sven-Erik Karlsson berättar hur man tillsammans jobbar informativt.

– Man kan väl säga att rättsväsendet inte har varit särskilt framgångsrikt på det här området så nu försöker vi bryta det här genom att gå ut och tala om för folk att inte göra de här misstagen. Släpp inte in folk. Var rädd om era bankkort, öppna aldrig ditt bank-id när det är någon som ringer till dig. Många sådana här praktiska råd går vi ut med.

Något som börjar bära frukt enligt Karlsson.

– Man ser att de här bedragarna mer och mer söker sig in mot yngre målgrupper för nu börjar de gamla att bli lite på hugget.

Samtidigt påpekar Gudrun Persson att det finns ett stort mörkertal.

– Alla vill inte polisanmäla, det är lite skämmigt.

Bland alla svåra punkter under måndagens konferens fanns det i alla fall en väldigt lättsam och det var SPF Seniorernas 80-årsfirande.

Förbundet firade i Göteborg i början av september och på måndagen var det dags för SPF Seniorerna Kalmar län att uppmärksamma 80-åringen med fika och tårta.

Distriktsordförande Sven-Erik Karlsson redogjorde dessutom för pensionärsorganisationens långa historia.

Tårtan verkade locka en hel del då konferensen hade rekordmånga deltagare. På plats var 92 SPF-medlemmar i länet och av 24 föreningar i länet fanns 23 representerade.