Eva Holm tänker kämpa för boendena i Misterhult

Rydbergsnäs Artikeln publicerades
Eva Holm kämpar för att Charlottagården och Ängsbacken ska få vara kvar.
Foto: Jimmy Larsson
Eva Holm kämpar för att Charlottagården och Ängsbacken ska få vara kvar.

Eva Holm har bestämt sig. Hon tänker kämpa ända in i kaklet för att Misterhult ska få behålla sina äldreboenden.

”Så växer Hultgården fram i tegel och betong, och alla, som hade att besluta och anslå medel, var besjälade av en tanke, att Misterhult skulle få ett verkligt hem för sina gamla, där trivsel skulle vara rådande efter slutad arbetsdag.”

Bygget av Hultgården skildras av folkskollärare Arvid Sjögren i hembygdsboken ”Misterhults socken – den är vår hembygd”. Det nya äldreboendet uppfördes i slutet av 1940-talet efter att Misterhults ålderdomshem totalförstörts i en brand 1946.

Kostnaden för att bygga Hultgården, som invigdes den 4 maj 1949 av landshövding Ruben Wagnsson, uppgick till 740 000 kronor. En tung ekonomisk börda att bära för dåvarande Misterhults kommun, som var skuldfri när det gamla ålderdomshemmet brann ner.

Hultgården invigdes den 4 maj 1949.
Hultgården invigdes den 4 maj 1949.

Drygt 70 år senare bor det fortfarande pensionärer i Hultgården, där äldreboendet numera går under namnet Ängsbacken. I byggnaden intill finns ytterligare ett särskilt boende, Charlottagården.

Som vi rapporterat i veckan föreslår kommunledningen nu att Misterhults två äldreboenden ska läggas ner. Beskedet har gjort många upprörda; en del ser till och med nedläggningarna som en dödsstöt för Misterhult. Eva Holm är en av dem.

– Det är dödsstöten för samhället, säger hon när vi träffar henne i Rydbergsnäs, i norra delen av Misterhultsbygden, där hon bor sedan 20 år.

Misterhult var en gång i tiden en egen kommun.
Misterhult var en gång i tiden en egen kommun.

Eva Holm är engagerad i föreningen Hela Sverige Oskarshamn och fungerar som spindeln i nätet för protesterna mot nedläggningen av Ängsbacken och Charlottagården. Hon arrangerar möten, uppvaktar politiker och tjänstemän, startar namninsamlingar, har kontakt med personalen på boendena och svarar på frågor från journalister.

– Jag tycker att politikerna sköter sig dåligt, då måste man engagera sig, säger Eva Holm som berättar att kampen mot nedläggningarna har förenat invånarna i bygden.

– Jag är djupt förvånad och oerhört tacksam över att alla har ställt upp.

Hon anser att politikerna har ett ansvar att blicka bakåt och se på saker och ting ur ett historiskt perspektiv. Misterhult var en egen kommun fram till 1967 då den inkorporerades i Oskarshamns stad, som senare blev Oskarshamns kommun. Det var i samband med bygget av Oskarshamns kärnkraftverk i Simpevarp.

– När OKG byggdes var folk tvungna att sälja gårdar och hus, säger Eva Holm och tillägger att det även har behövts mark till SKB:s geologiska undersökningar.

Det gamla kommunhuset i Misterhult står numera tomt. Kommunvapnet sitter ovanför porten.
Det gamla kommunhuset i Misterhult står numera tomt. Kommunvapnet sitter ovanför porten.

Hon menar att Misterhultsbygden har bidragit med mycket till OKG och SKB, och att Misterhult därför borde få del av de pengar som delas ut via mervärdesavtalet. Men när hon har diskuterat frågan med kommunen har hon fått svaret att de i så fall själva måste ansöka om pengar.

– I vår bygd har vi varit rika och starka. Vi har gått upp i Oskarshamns kommun och lämnat över mark och bostäder till OKG och SKB. Men vi ska ansöka om pengar?

Hon poängterar att hon inte missunnar Oskarshamn de satsningar som gjorts i centralorten med hjälp av mervärdespengar.

– Jag har inget emot att de har gjort ett nytt resecentrum och en biograf i Oskarshamn. Men vi finns också.

I stället för att lägga ner äldreboendena vill Eva Holm att kommunen gör investeringar i Misterhult. Hon tycker att politikerna sviker sina vallöften när det sker avvecklingar på landsbygden.

– Jag och många med mig upplever att nedmonteringen av norra kommundelen har pågått länge.

Misterhultsbygden sträcker sig över ett stort område.
Misterhultsbygden sträcker sig över ett stort område.

Hultgården var nedläggningshotad även för fyra år sedan, men då valde kommunen i stället att renovera andra våningen, vilket gjorde det möjligt att behålla Ängsbackens gruppboende. De planer som fanns på att göra undervåningen till ett seniorboende har däremot inte förverkligats.

– Jag har försökt i flera år att få liv i undervåningen men jag har inte fått någon respons.

Eva Holm menar att det inte vore svårt att fylla hela huset. Förutom att göra ett seniorboende på nedervåningen tycker hon att kommunen ska bygga ihop Hultgården med Charlottagården för att göra det lättare att ta sig mellan byggnaderna.

Hon ser även möjligheter att ha aktiviteter för både barn och vuxna i Hultgården. Redan i dag har PRO olika aktiviteter och möten i källaren.

– Vi måste vända trenden på något sätt. Till exempel skulle det vara möjligt att ha matlagningskurser. Det finns ett ypperligt kök.

Eva Holm bor i Rydbergsnäs i norra delen av Misterhultsbygden sedan 20 år tillbaka. Hunden Olga är gärna med på bild.
Eva Holm bor i Rydbergsnäs i norra delen av Misterhultsbygden sedan 20 år tillbaka. Hunden Olga är gärna med på bild.

Eva Holm säger att hon kommer att kämpa ända in i kaklet för att Charlottagården och Ängsbacken ska få vara kvar.

– Nu finns ingen återvändo.

Vad skulle det betyda för Misterhultsbygden om äldreboendena fick vara kvar?

– Det skulle betyda att politikerna ser oss, att vi har ett värde. Det skulle ge framtidstro om det skedde en utveckling i stället för en avveckling.