Finurliga träskulpturer och gåtfulla målningar i ny utställning

Oskarshamn Artikeln publicerades
Från vänster i bild syns skulptören Annika Wennberg och Louise Villa, tillsammans med några av sina alster.
Foto: Erika Werner
Från vänster i bild syns skulptören Annika Wennberg och Louise Villa, tillsammans med några av sina alster.

På lördag den 29 juni öppnar en ny utställning på Kulturhuset i Oskarshamn. Det är skulptören Annika Wennberg som tillsammans med konstnären Louise Villa visar upp sina skulpturer respektive målningar.

I helgen öppnar en ny utställning på Kulturhuset i Oskarshamn. Det är skulptören Annika Wennberg som tillsammans med konstnären Louise Villa, gemensamt visar sina träskulpturer respektive målningar. Annika Wennberg bor och verkar i Göteborg och Louise Villa som härstammar från Trelleborg, men är nu bosatt i Lund. Men trots att avståndet är ganska långt dem emellan är det inte första gången som de två vännerna och konstnärerna ställer ut tillsammans.

– Nej, vi lärde känna varandra för flera år sedan, det var under en utställning som hetter Moving Art, och sedan dess har vi både hållit kontakten och även samarbetat några gånger, säger Annika Wennberg.

Annika Wennberg började redan som barn att snida i trä, och berättar att det är något som föll sig ganska naturligt.

– Både min farfar och min pappa var trähuggare, och jag var bland annat med min farfar i hans verkstad, så jag blev intresserad väldigt tidigt. När jag skulpterar använder jag mig helst av trä, det känns bra eftersom det är ett material som är naturligt, det innehåller inga gifter och så är det väldigt levande. Jag använder inga maskiner heller, utan gör allting för hand och så står jag alltid utomhus när jag jobbar, eftersom jag vill jobba på ett sätt som är så miljövänligt som möjligt.

För Annika Wennberg är Döderhultarn en stor inspirationskälla, varför det är så kan hon inte riktigt förklara, säger hon, men hon tycker helt enkelt att han är väldigt bra och framförallt tidlös. Utöver Döderhultarn inspireras hon också mycket av dagliga händelser, och menar också att hennes skulpturer mer är en spegling av något som hänt, snarare än att vara en direkt avbildning av en person.

Konstnären Louise Villa ställde för första gången ut under konstrundan på Österlen, påsken 2013.

– Jag har väl alltid målat egentligen, men vågade inte riktigt ställa ut, innan dess. Men folk sa till mig att under konstrundan är alla så snälla, så då tog jag mod till mig och ställde ut.

Louise Villa berättar också att trots att hon oftast målar tavlor med lite gåtfulla naturmotiv, är det inte naturen som är hennes främsta inspirationskälla.

– Nej, jag får faktiskt mest inspiration från andras konst, som Annikas skulpturer till exempel. Då kan jag tänka att ”ett sånt motiv måste jag också ha med på en målning” och sen går jag helt enkelt hem och sätter igång.

Louise Villa berättar också att hon nu vill bort från att bort från vackra ytor, och ner till botten och djupet av sig själv, och att hon därför börjat använda sig av en ny teknik i sina målningar.

– Ja, jag har börjat arbeta i flera lager, jag vill ge målningarna ett annat djup. Så på min senaste målning har jag använt mig av en ny teknik. Jag har stått och skrapat bort massor av lager med färg, för att komma ner till botten och djupet av målningen, för att se vad som döljer sig där.

Louise Villas målningar och Annika Wennbergs skulpturer kan ses på Kulturhuset i Oskarshamn mellan den 29 juni och den 11 augusti.

 

Konstnären Louise Villa framför en av sina målningar som är med på Kulturhusets utställning.
Foto: Erika Werner
Konstnären Louise Villa framför en av sina målningar som är med på Kulturhusets utställning.

 

Annika Wennberg tillsammans med sina träskulpturer
Foto: Erika Werner
Annika Wennberg tillsammans med sina träskulpturer