Folkfest i Döderhult när traktorracet avgjordes

Döderhult Artikeln publicerades
Traktorracet i Döderhultsdalen lockade tusentals besökare.
Foto: Jimmy Larsson
Traktorracet i Döderhultsdalen lockade tusentals besökare.

Snabba traktorer, solsken och tusentals besökare. Det mesta var som vanligt när traktorracet arrangerades i Döderhultsdalen för 17:e året i rad.

Starten för årets traktorrace gick på lördagsförmiddagen. 16 förare stod redo att ge sig i kast med den 87 meter långa banan där det gällde att köra slalom mellan höbalar på kortast möjliga tid. Senare blev det kändisrace med deltagare från Swedbank, Handelsbanken, Högsby sparbank och Länsförsäkringar.

Som väntat var det lite blött i backen efter att 16 millimeter regn fallit under natten. När tävlingen drog igång hade regnmolnen dragit vidare och solen sken över dalen, precis som den brukar göra när det vankas traktorrace i Döderhult.

I likhet med tidigare år uppskattade arrangörerna publiksiffran till runt 3 000 personer. Catrin Alfredsson från LRF:s kommungrupp sken ikapp med solen.

– Ja, det är helt fantastiskt väder, säger Catrin Alfredsson som var lite orolig inför racet med tanke på regnet som föll under fredagskvällen och natten.

Med ett spännande race, bra väder och glada barn blev det ett lyckat arrangemang.

– Det är en bra förladdning för älgjakten som börjar på måndag.

Enda orosmolnet var att en del besökare, precis som tidigare år, valde att parkera sina bilar längs med Norra vägen – trots att det fanns en stor gratisparkering nere på åkern. Arrangörerna fick upprepade gånger uppmana besökarna att flytta sina bilar.

– Skulle något hända får vi inte ha något traktorrace, säger Catrin Alfredsson och konstaterar att en buss hade problem att komma fram på grund av de parkerade bilarna.

Niklas Löfström och Viktoria Petersson tog med sig sönerna Ludvig, fyra år, och Teodor, fem år, till traktorracet.

– Vi bor bara ett stenkast härifrån och har det som årlig tradition, säger Niklas Löfström.

Med en medalj runt halsen fick Ludvig Löfström provsitta en av traktorerna som visades upp på utställnings- och marknadsområdet.

– Han fick medaljen när han körde radiostyrd traktor. Det var nog höjdpunkten i dag.