Gårdsförsäljning skulle förändra allt för lokal bryggare

Figeholm Artikeln publicerades
Regionråden Pär-Gustav Johansson (M) och Carl Dahlin (M) besökte ölbryggaren Kent Nilsson i Figeholm tillsammans med kommunalrådet Ingela Ottosson (M). Alla fyra är positiva till gårdsförsäljning och hoppas att länet ska bli försöksregion.
Foto: Ida Svensson
Regionråden Pär-Gustav Johansson (M) och Carl Dahlin (M) besökte ölbryggaren Kent Nilsson i Figeholm tillsammans med kommunalrådet Ingela Ottosson (M). Alla fyra är positiva till gårdsförsäljning och hoppas att länet ska bli försöksregion.

Många som besöker Kent Nilsson och smakar på hans öl i det lilla bryggeriet i Figeholm vill köpa med sig några flaskor hem men då blir det tvärstopp. Om gårdsförsäljning blir verklighet skulle det göra stor skillnad för honom och andra småskaliga producenter.

I det lilla röda huset som ligger granne med marinan i Figeholm brygger Kent Nilsson sitt öl själv. Han är inne på sitt tredje år som bryggare och hans säljer allt som han tillverkar. För tillfället har han bara tio backar öl i lagret och ska under eftermiddagen ge sig ut på en tur för att leverera sin produkt till krogar och restauranger.

Han får ha provningar om han anmäler det till alkoholhandläggaren fem dagar i förväg. Men han får han bara hälla 10 cl öl i glasen. Om någon vill köpa ölen får de vända sig till Systembolaget i Oskarshamn eller Mönsterås eller till en restaurang eller krog som har den i sitt sortiment.

Det blir många timmar i bryggeriet för Kent Nilsson, ibland kan det bli från tidig morgon till sen kväll.

– Jag skulle behöva ha 1,5 anställda nu för att hinna med allt, säger Kent Nilsson.

Moderaterna har drivit frågan om gårdsförsäljning av alkohol i flera år. Gårdsförsäljning finns med i bland de 73 punkterna i överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Liberalerna, Centern och Miljöpartiet.

Nu har oppositionsregionråden Pär-Gustav Johansson (M) och Carl Dahlin (M) skrivit en motion där de föreslår att Kalmar län ska bli en försöksregion för gårdsförsäljning. Den ska lämnas till fullmäktige i Region Kalmar län. De vill att Kalmar län ska ansöka hos regeringen och att att bli en pilotregion och få tillåta lokala producenter att ha gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.

– Alla förutsättningar finns här i vårt län. Vi är det fjärde största besökslänet under sommartid och det finns många små producenter i länet. Det skulle innebära en uppsving för besöksnäringen och ge fler jobb, säger Pär-Gustav Johansson (M)

Bilen är lastad och redo för en tur med leveranser.
Foto: Ida Svensson
Bilen är lastad och redo för en tur med leveranser.

Många är kritiska till gårdsförsäljning och för fram att det skulle ökar konsumtionen av alkohol och att det äventyrar monopolet

– Det är en farhåga hos många. Finland har monopol men tillåter gårdsförsäljning och det fungerar. Det är inte de människorna som är i riskzonen som kommer hit och handlar hantverksöl, de går till den befintliga butiken i stan istället, säger Carl Dahlin (M).

Under sommaren har Kent Nilsson minst tre besökare om dagen från olika länder som kommer in och vill köpa öl. Det skulle betyda väldigt mycket för honom att få sälja sin öl direkt till kund.

– Det skulle förändra ekonomin totalt, jag skulle få råd att anställa, säger Kent Nilsson.

Han har också en stor förhoppning om att differentierad alkoholskatt.

– Då kan små bryggerier betala mindre alkoholskatt och få mer över till att satsa på att anställa istället.

Förutom Moderaterna har även Sverigedemokraterna i en motion föreslagit försöksverksamhet. Men då i Oskarshamns kommun.