Hjortbergets pistmaskin utsatt för skadegörelse: ”Är lite chockartat”

Hjortberget Artikeln publicerades
Erik Bergstrand med en lampa som har slitits bort från pistmaskinen.
Foto: Andreas Bendroth
Erik Bergstrand med en lampa som har slitits bort från pistmaskinen.

När underhållsansvarig Erik Bergstrand gick ner till Hjortberget för att kolla läget i klubbstugan upptäckte han att skidklubbens enda pistmaskin utsatts för skadegörelse.

– De har varit uppe och hoppat på maskinens tak och tagit sönder både lampor och backspeglar.

Upptäckten gjordes i torsdags eftermiddag. Pistmaskinen som står under tak i ett lagertält på området hade både fått lampor, varningslyktor, backspeglar och torkarblad förstörda. Om inte det vore nog så har de även hoppat på taket.

– Det känns som att det rör sig om ett pojkstreck, säger Bergstrand som tror att skadegörelsen har skett någon gång under de två senaste veckorna.

– Det är så pass länge sen någon var här.

Pistmaskinen står endast under tak. Den är inte inlåst och är därmed lätt att komma åt. Det har dock inte varit något problem förut.

– Förra året stod den ute på gräsplanen hela sommaren utan att det hände någonting. Det har varit väldigt lugnt med skadegörelse faktiskt så därför är det lite chockartat detta.

Enligt Bergstrand skulle det till och med ha känts bättre om den hade stått ute på gräsplanen.

– Då hade någon kanske sett någonting. Nu står den lite undangömd.

Erik Bergstrand framför pistmaskinen. I förgrunden syns en krossad varningslykta.
Erik Bergstrand framför pistmaskinen. I förgrunden syns en krossad varningslykta.

Hjortberget har gjort en polisanmälan, men vad Bergstrand vet så har polisen inte gjort någon brottsplatsundersökning än.

– Jag har inte hört någonting. Och frågan är väl om en polisanmälan gör någon nytta, säger Bergstrand som hoppas att allmänheten kan ha sett eller reagerat på något.

Någon kameraövervakning på platsen finns inte. Det kostar för mycket pengar. Men oron finns att skadegörelserna ska fortsätta. Därför planerar man en del åtgärder.

– Vi har ju tillgång till strålkastare så det är om vi ska dra någon el till lagertältet och ha rörelsedetektorer så att det tänds upp om någon är där inne. Att ha vakter blir svårt. Vi är ju en förening som bygger på ideellt engagemang och verksamheten ligger ju lite nere den här tiden på året.