Hovrätten frikänner man som blottade sig för grannen

Oskarshamn Artikeln publicerades
Göta hovrätt i Jönköping.
Foto: Adam Ihse/TT
Göta hovrätt i Jönköping.

En man som åtalats för att ha blottat sig och onanerat inför sin granne har nu frikänts av både tingsrätten och hovrätten.

Mannen, som är i 55-årsåldern, åtalades i februari för sexuellt ofredande. Enligt den kvinnliga grannen hade mannen stått i sitt hem i Oskarshamn och onanerat nära fönstret. Hon menade att mannen gjort det för att hon skulle se det. Själv hävdade mannen att han endast hade kliat sig, eftersom han lider av en hudåkomma med klåda.

Kalmar tingsrätt konstaterade i sin dom att mycket talade för att mannen onanerat vid fönstret. Både grannen och grannens man hade sett honom dra i sitt kön.

För att döma någon för sexuellt ofredande krävs det dock att brottet riktats mot en viss person, och i det här fallet saknades bevis för att mannens avsikt var att rikta sig mot just den kvinnliga grannen. Därför ogillades åtalet.

I sitt överklagande till Göta hovrätt yrkade åklagaren på att hovrätten i första hand skulle döma mannen för sexuellt ofredande och i andra hand för förargelseväckande beteende.

Enligt hovrätten är det i någon mån oklart vad grannen och hennes man kunnat uppfatta av vad mannen gjorde vid tillfället.

”Ingen av dem har t.ex. kunnat uppfatta om han vid tillfället hade erektion”, skriver hovrätten.

Det är inte ställt utom rimligt tvivel att han onanerade vid tillfället, anser hovrätten. Att mannen varit naken råder det inga tvivel om, men det är inte styrkt att han uppsåtligen blottat sig för grannen. Därför frikänns han från sexuellt ofredande.

Hovrätten frikänner även mannen från förargelseväckande beteende, eftersom det inte är bevisat att hans beteende har kunnat uppfattas av allmänheten. Grannen och hennes man befann sig i sitt hem, vilket är en enskild plats, när de såg mannen naken. Utredningen har inte visat att någon annan kunde se mannen vid tillfället.