Hyresavtal för hotade boenden gäller till 2024

Oskarshamn Artikeln publicerades
Pildalen och Pilgränden är demensboenden.
Foto: Jimmy Larsson
Pildalen och Pilgränden är demensboenden.

Hyreskontrakten för de äldreboenden som hotas av nedläggning i centralorten gäller till slutet av 2024.

En hake med att lägga ner de centrala boendena är att hyresavtalet för Pildalen och Pilgränden i centrala Oskarshamn gäller till den 1 december 2024. Hyresavtalet för Zafiren i Kristineberg gäller till den 31 oktober 2024. Hyresvärden Byggebo har därmed rätt att kräva att kommunen betalar hyra för lokalerna i ytterligare cirka fem år.

Årshyran för Pildalen och Pilgränden uppgår till 1,7 miljoner kronor, vilket innebär att kommunen enligt hyresavtalet ska betala totalt drygt 8,5 miljoner kronor för de kommande fem åren.

Bo Malm.
Foto: Jimmy Larsson
Bo Malm.

Bo Malm ser inte hyresavtalet som ett hinder för att spara in de pengar som krävs i centralorten.

– I stället för att lägga ner boendena i Misterhult så kan man försöka göra en överenskommelse med Byggebo beträffande summan på 8,5 miljoner, säger Bo Malm som menar att fastigheten kan omvandlas till hyresrätter.

– Byggebo har ett stort intresse av att bygga lägenheter. Det här är ett av de bästa lägena i Oskarshamns kommun.

Har Byggebo en beredskap för en eventuell nedläggning av Pildalen/Pilgränden och Zafiren/Kristallen?

– Jag och Benoni (Ingelsjö, Byggebos vd) har pratat om att det kan vara på gång. Men vi vill inte gå händelserna i förväg. Inget är beslutat och klart än, säger Frida Bergvall (S), ordförande i Byggebo.

Byggebo ägs av Oskarshamns kommun och den här veckan hålls en sedan tidigare planerad ägardialog, där äldreboendena lär vara ett av diskussionsämnena.

Frida Bergvall berättar att det finns idéer om nya användningsområden för fastigheterna.

– Byggebo är generellt mycket framåt och följer med i samhällsutvecklingen. Tankar och idéer finns men inget är nedskrivet.