Hyresgäster i stationshuset köptes ut för 340 000 kronor

Oskarshamn Artikeln publicerades
Hyresgästerna som bodde på övervåningen i stationshuset tvingades flytta när huset byggdes om för några år sedan.
Foto: Jimmy Larsson
Hyresgästerna som bodde på övervåningen i stationshuset tvingades flytta när huset byggdes om för några år sedan.

Två hyresgäster blev utköpta för totalt 340 000 kronor inför ombyggnationen av stationshuset. ”Jag fick två årshyror”, säger den ena hyresgästen som helst av allt hade velat bo kvar i sin lägenhet.

Nyheterna har i flera artiklar granskat hyreskontrakten i stationshuset och kommunens storsatsning på ett nytt resecentrum vid järnvägsstationen. Tanken var att stationsområdet skulle bli Oskarshamns nya resecentrum för buss, tåg och taxi – men i dagsläget finns varken tågtrafik, taxistation eller manuell biljettförsäljning på platsen.

Inför ombyggnationen av stationshuset tvingades hyresgästerna som bodde på övervåningen att flytta därifrån. I samband med flytten gjorde tekniska kontoret överenskommelser om evakueringsersättning med två hyresgäster.

Den ena hyresgästen fick 200 000 kronor i ersättning för att lämna sin lägenhet och skaffa en ny. Den andra hyresgästen fick 140 000 kronor av kommunen.

Nyheterna har varit i kontakt med en av hyresgästerna som blev utköpt.

– Jag fick två årshyror, säger hyresgästen som hade velat bo kvar i sin lägenhet i stationshuset.

– Ja, självklart. Det var inte bara en lägenhet, detta var mitt hem.

Hon hade bott i lägenheten i drygt tre år när hon fick flytta i februari 2015. Hon berättar att lägenheten hade högt i tak, stuckaturer och gamla fina fönster. Kommunen kunde inte erbjuda henne någon likvärdig lägenhet.

– Det finns inga liknande lägenheter i Oskarshamn.

Visserligen erbjöds hon och en annan hyresgäst nytt boende i en av Oskarshamns äldsta stadsdelar, Besväret.

– Det fanns ett hus i Besväret vi kunde få hyra, men det var inget som var intressant för varken mina grannar eller mig.

I stället fick hon själv hitta en ny lägenhet.

– I och med att jag själv fick fixa ett annat boende fick jag ersättning.

Det var hon själv som begärde att få ersättning, efter att ha sökt på nätet och sett att hyresgäster fått ersättning i liknande fall.

I överenskommelsen om evakueringsersättning står det att ”Oskarshamns järnvägsstation ska byggas om till ett resecentrum och i samband med det är det inte lämpligt med bostadshyresgäster i byggnaden”.

Hur känns det nu när det bor folk i lägenheterna igen?

– Det känns för jävligt, jag blir både ledsen och förbannad, säger hyresgästen.

Hon hade inte väntat sig att övervåningen skulle användas till bostäder efter ombyggnaden av stationshuset. När kommunen berättade om sina planer för henne verkade det som att allmänheten skulle få tillgång till lokalerna.

– De sa att vi ska försöka ordna något på övervåningen som alla oskarshamnare kan ha nytta av, typ ett bibliotek. Det skulle bli någonting som var till gagn för alla oskarshamnare.

Att tvingas lämna sin lägenhet blev känslosamt för henne.

– Jag grät och grät och grät, jag var helt förtvivlad. Jag älskade min lägenhet. Jag kan knappt gå förbi där nere, det känns fortfarande i hjärtat.

Hon lägger ingen skuld på tekniske chefen Richard Bergquist, som var fastighetschef vid tillfället.

– Han gjorde bara sitt jobb. Det här kom högre uppifrån.