KD vill se krismöte om Oskarshamns sjukhus: ”Oerhört allvarligt”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Chatrine Pålsson Ahlgren (KD).
Foto: Roger Carlsson
Chatrine Pålsson Ahlgren (KD).

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) anser att den politiska majoriteten bör kalla till krismöte om personalsituationen på Oskarshamns sjukhus.

– Detta kan vara spiken i kistan, säger hon.

Oppositionspolitikern från Mönsterås reagerar starkt på uppgifterna om att sju överläkare och en ST-läkare har sagt upp sig från medicinkliniken på Oskarshamns sjukhus.

– Jag förutsätter att Christer Jonsson (C), Yvonne Hagberg (S) och Anders Henriksson (S) kallar till krismöte, för det här är oerhört allvarligt. Detta kan vara spiken i kistan, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

Hon anser att den politiska majoriteten bör ta sitt ansvar och undersöka vilka effekterna blir för hela sjukhuset.

– Det är skrämmande för hela verksamheten. Förstår man inte att det är allvarligt vet jag inte hur man är funtad.

Även Carl Dahlin (M), vice ordförande i regionens personalutskott, menar att händelseutvecklingen på Oskarshamns sjukhus är oroväckande.

– Utöver att drygt 40 sjuksköterskor saknas till hösten, vilket kan ge påtagliga konsekvenser för verksamheten, säger nu åtta läkare dessutom upp sig från medicinkliniken. Det är allvarligt, säger Carl Dahlin.

– Nedläggningen av IVA är en del i försämringen av tillgängligheten för patienterna och den negativa trenden påverkar såklart hur attraktivt sjukhuset är som arbetsplats att söka sig till. Dessutom drivs de så kallade ITVA-platserna ännu endast i projektform. Hur ska de kunna fortsätta när det saknas så mycket personal?

Han anser att den politiska majoriteten spelar ett farligt spel med tillgängligheten och patientsäkerheten.

– Den politiska majoriteten S, C och L (Länsunionen) måste klargöra för medborgarna i mellersta Kalmar län vad de vill med Oskarshamns sjukhus.