Kurser som kommer lysa upp i höstmörkret

Oskarshamn Artikeln publicerades
Karina Helmersson, Ingegärd Nilsson och Rebecca Jonsson på Studieförbundet Vuxenskolan hoppas att många kommer ta chansen att gå en kurs i höst.
Foto: Ida Svensson
Karina Helmersson, Ingegärd Nilsson och Rebecca Jonsson på Studieförbundet Vuxenskolan hoppas att många kommer ta chansen att gå en kurs i höst.

Vill du lära sig sy historiska kläder, skapa vackra landskap i akvarell eller kanske bli en baddare på att navigera till sjöss? I så fall kan Studieförbundet Vuxenskolan ha ett kurs som passar dig, nu är höstens program klart.

Den här hösten har Studieförbundet Vuxenskolan flera nyheter i sitt kursutbud. Datakurserna brukar vara populära och nu blir det två kurser om sociala medier, en nybörjarkurs i Instagram och en i Facebook.

– Det är viktigt att minska den digitala klyftan, mycket sker på nätet idag och för bokningar behövs oftast mejladress. Du kan nästan inte göra något utan att använda nätet, säger Ingegärd Nilsson, som jobbar med ekonomi och administration på Vuxenskolan.

– Det öppnas en helt ny värld för den generationen. De kanske inte vågar att ge sig in i den själva men när de gör det hittar de jättemycket, säger Rebecca Jonsson, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan.

Intresset för hantverk är stort och i höst hålls därför en akvarellkurs.

– Många som har ett jobb där de sitter mycket framför datorn efterfrågar en kurs där de får vara kreativa på kvällen och använda händerna, säger Karina Helmersson, projektledare.

Det finns fortfarande platser kvar på i stort sett alla kurserna under hösten. Det är bra att anmäla sig i tid så att studieförbundet vet om det finns ett intresse för en kurs.

Två av kurserna har historiska kopplingar, apropå att Fredriksbergs herrgård som är från 1700-talet ligger här. En av dem handlar om att sy historiska kläder från olika tidsepoker. Deltagarna träffas vid tre tillfällen. Den andra kursen hålls under en lördag och vänder sig till alla som vill lära sig mer om 1700-tals frisyrer och peruker.

Redan nu är planeringen igång inför vårens kurser. Den som är sugen på att gå en särskilt kurs eller som kan tänka sig att vara cirkelledare i något ämne får gärna höra av sig redan nu.

Det går också bra att gå ihop några kompisar och startar en kamratgrupp och låna lokaler och få hjälp med material om det behövs.

Fakta

Höstprogrammet Studieförbundet Vuxenskolan

Här är några av kurserna som startar i höst:

Navigation förarintyg - lär dig att föra båt inomskärs, läsa sjökort, utmärkning av farleder och grund och sjövett.

Akvarellkurs - lär ut grunderna i akvarell. Den som är nybörjare får hjälp att lära sig teknikerna från grunden med materialval, färgblandning och penselteknik.

Motorsåg - teori och praktik varvas. Ger motorsåg A+B

Grundläggande aktie- och fondkunskap - både för nybörjare och för de som redan håller på med aktier.

Släktforskning både för nybörjare och en fortsättningskurs.

Sy historiska kläder - för dig som vill sy kläder från olika tidsepoker De kommer inte hinna bli klara under kursen men du får hjälp att komma igång.

Visa mer...