Laila Naraghi: ”Sverige behöver mer lokaljournalistik och publicistisk mångfald, inte mindre”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Laila Naraghi (S).
Laila Naraghi (S).

Laila Naraghi (S), riksdagsledamot från Oskarshamn.

- Det är oerhört sorgligt att Gota Media valt att avveckla tidningen. Utifrån vårt ägande på 9 procent och våra resurser så har vi inte kunnat påverka beslutet. Under 9 års tid har tidningen gått med underskott och Gota Media har täckt stora förluster. Jag tänker mycket på de anställda och deras familjer.

- Nu ser vi samma utveckling här som i andra delar av landet, det blir tystare och färre röster hörs. Sverige behöver mer lokaljournalistik och publicistisk mångfald, inte mindre - men för det krävs fler prenumeranter, rättvis beskattning på annonsmarknaden och fortsatt press- och mediestöd till lokala tidningar. Jag kommer fortsatt jobba för detta, precis som jag intensivt gjort sedan jag kom in i riksdagen 2016. Jag hoppas att fler vill delta i detta arbete.

- Jag sörjer att denna historiskt viktiga publikation nu läggs ned, den har betytt mycket för vårt län och oss som bor här, också för mig. I 16 år har jag skrivit kolumner på ledarsidan. Det har varit en ynnest och jag vill tacka alla läsare som hört av sig genom åren och självklart de politiska chefredaktörer som jag fått skriva hos.

- Men precis som vi sörjer detta nu måste vi imorgon orka blicka framåt. Hur skapar vi nya arenor för lokala nyheter, samtal och debatt? Hur gör vi det för att klara dagens svåra politiska klimat? Vad kan vi lära av det som varit och vad vill vi skapa nytt? När det känns mörkt försöker jag finna förtröstan i att de som la grunden för vår moderna demokrati och grundade Östra Småland klarade att göra det under mycket svåra omständigheter. Nog måste vi klara av att möta det vi nu står inför.