Lindarnas på Lilla torget engagerar

Oskarshamn Artikeln publicerades
Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Ylva Alexandersson (M) och stadsarkitekt Erik Hjertqvist fick en pratstund med Sven-Olof Svensson om lindarna på Lilla torget.
Foto: Ida Svensson
Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Ylva Alexandersson (M) och stadsarkitekt Erik Hjertqvist fick en pratstund med Sven-Olof Svensson om lindarna på Lilla torget.

Lindarna på Lilla torget kommer att sågas ner, beslutet har inte gått obemärkt förbi. Under måndagen var representanter från kommunen på plats för att svara på frågor om planerna.

Sven-Olof Svensson tog chansen att få en pratstund med samhällsbyggnadsnämndens ordförande Ylva Alexandersson (M) och stadsarkitekten Erik Hjertqvist.

– Jag anser att lindarna borde få stå kvar, säger Sven-Olof Svensson som varit aktiv i naturskyddsföreningen i många år

De tio lindarna kommer att tas ner i samband med att Lilla torget genomgår en renovering under hösten. Infarten till parkeringen ska flyttas från Köpmangatan till Östra Torggatan.

– Då kommer vi att kunna stänga av Köpmangatan från trafik när vi behöver det, säger Erik Hjertqvist.

Lindarna planterades på ett felaktigt sätt för cirka 30 år sedan och det skulle kosta mycket att renovera växtbädden eller att flytta dem. Dessutom avger träden honungsdagg och det har hänt att restaurangen har fått ersätta gäster som fått det på sina kläder.

Fem nya träd kommer planteras vid den nya infarten, vilken sort det blir är inte bestämt än.

Planen är att det ska bli lätt att arrangera event på torget.

– Det är event som bygger stadskärnan nu för tiden, det blir viktigare och viktigare. Om vi ska ha ett levande centrum så är event en jätteviktig pusselbit, säger Erik Hjertqvist.

Det finns ett önskemål om fler uteserveringar på torget och det kommer finnas plats för lek.

– Jag tänker på alla barnfamiljer. Det kan vara svårt att sitta ner och äta en bit mat med barn som sitter till i två minuter. Här blir en fantastisk möjlighet när barnen kan leka lite medan föräldrarna sitter ner i lugn och ro, säger Ylva Alexandersson.

Om någon är sugen på att ha uteservering på torget under sommaren kommer det finnas el i backen.

– Om fem år tror vi att det finns fler uteserveringar än vi ser idag.

En idéskiss över hur det uppfräschade torget kan komma att se ut
Foto: Ida Svensson
En idéskiss över hur det uppfräschade torget kan komma att se ut

Fakta

Några av kommentarerna på Nyheternas Facebooksida

Är det inte bättre o släppa en bomb i centrum o bygga upp nytt? Tobias Bizon Andersson

Tror det blir bra. Ett torg som inbjuder till mer evenemang och nya träd av en sort som förhoppningsvis inte förstör folks kläder. För mig får man gärna stänga av för biltrafik förbi torget också så kan det bli ett riktigt mysigt sommartorg! Fredrik Jonasson

Vad är det för anti-träd kampanj som våra politiker håller på med....först vingnöten å nu lindarna.....Hoppad dom inte ser att våran fina stadspark består av en hel del träd...Matte Von Olsson

Helt fel låt dom stå kvar skadar väl inget Thomas Genzel

Fem nya träd som är mer passande och lite grönska på ställen där det inte tidigare har varit grönska. Det låter väl inte så illa ändå? Silja Samuelsson

 

Visa mer...