Lokalrevy blir ännu lokalare nästa år

Oskarshamn Artikeln publicerades
Krister Wallman, Eva-Lott Harrysson och Magnus Ihse är tre av medlemmarna i revygänget. Den 18 april är det premiär på Forum för nästa års upplaga av Oskarshamnsrevyn, ”På't igen”.
Foto: Jimmy Larsson
Krister Wallman, Eva-Lott Harrysson och Magnus Ihse är tre av medlemmarna i revygänget. Den 18 april är det premiär på Forum för nästa års upplaga av Oskarshamnsrevyn, ”På't igen”.

Ännu fler lokala nummer, vassare sånginsatser och en favorit i repris utlovas när Oskarshamnsrevyn återkommer nästa år.

Under många år var Oskarshamnsborna hänvisade till orter som Mönsterås, Ruda, Ishult och Påskallavik om de ville se en lokalrevy. Men så fick Magnus Ihse en snilleblixt – han skulle starta en revy i sin hemstad.

På kort tid drog Ihse ihop ett revygäng bestående av en blandning av glada amatörer och proffs. Tillsammans satte de upp revyn ”Påsken är vår!” som hade premiär på Forum i Oskarshamn på långfredagen i år.

Åtta månader senare är revygänget i full gång med planeringen av nästa års revy, som har fått titeln ”På't igen”. Även den här gången blir det premiär lagom till påsk, närmare bestämt på skärtorsdagen den 18 april 2019. Totalt nio föreställningar är inplanerade – fyra fler än förra gången.

Krister Wallman och Joacim Andersson har skrivit stora delar av manuset, men även Ulf Johansson, Josefine Hamnede och Eva-Lott Harrysson har bidragit med texter.

– 90 procent är färdigt, säger Krister Wallman som berättar att revyn i dagsläget består av 28 nummer.

– Sedan är det inte säkert att alla kommer med. Det kan också komma till något nummer.

Magnus Ihse har hittills hållit en lägre profil i revyarbetet.

– Krister Wallman och Joacim Andersson har dragit ett jäkla lass. Jag har legat väldigt lågt av olika anledningar, men nu när jag har läst deras texter kommer jag att bli väldigt aktiv, säger han.

Har det varit lätt eller svårt att hitta uppslag till revyn?

– Det var skitsvårt i år, säger Krister Wallman som känt en större press att leverera bra material den här gången.

– Vi känner allihopa att förväntningarna är högre.

Revygänget jobbar för fullt med förberedelserna inför revyn.
Foto: Privat
Revygänget jobbar för fullt med förberedelserna inför revyn.

Trots att prestationsångesten smugit sig på har man fått ihop en 100 procent lokal revy, till skillnad från förra gången då en del nummer var inköpta från andra revyer.

– Vi tycker att det är en styrka att vi har producerat allt själva.

Kommunens nya S+M-styre, parkeringarna i Oskarshamn och traktorracet i Döderhultsdalen är några saker som lär kommenteras i revyn.

– Jag har skrivit om skönhetsideal ur en annorlunda vinkling, säger Eva-Lott Harrysson hemlighetsfullt.

– En sak har jag bestämt mig för ska vara med: matrobotarna, säger Magnus Ihse som syftar på de tekniska hjälpmedel som kommunen har köpt in.

Ett populärt nummer från årets revy återkommer i ny tappning nästa år, på initiativ av regissören Mats Sandelius. Det handlar om numret med fiskargubbarna som porträtterades av Magnus Ihse och Ulf Johansson.

– Mats tyckte att det var bra med något återkommande nummer. Men det kommer att vara en ny vinkling och fler personer, säger Krister Wallman.

Magnus Ihse ser fram emot att spela en återkommande karaktär, vilket han tidigare har gjort i en annan revy.

– Jag var en idrottsman i Kristianstadsrevyn i fem år, säger han och berättar att publiken började skratta redan när han klev ut på scenen utklädd till Frank Andersson, Ingemar Stenmark eller Björn Borg.

– Jag tror att publiken tycker om igenkänning, säger Eva-Lott Harrysson.

Krister Wallman, Eva-Lott Harrysson och Magnus Ihse.
Krister Wallman, Eva-Lott Harrysson och Magnus Ihse.

I stort sett alla revyaktörer som var med i årets revy kommer även att vara med nästa år, förutom Arne Nilsson som nöjer sig med att hjälpa till bakom scenen den här gången. Tillkommer gör Jan Hardebrant, till vardags vd för Attraktiva Oskarshamn, som gör revydebut.

– Vi har blivit ett så jäkla sammansvetsat gäng. Det roliga är att alla kommer att sjunga, säger Krister Wallman som berättar att de fått hjälp av musikläraren Jennie Ekeräng att öva upp sina färdigheter i körsång.

– Finalnumret och entrénumret är redan nu inrepeterade sångmässigt.

Förra gången drabbades revyn av ett sent avhopp, vilket gjorde att man fick byta regissör kort tid före premiären. Den här gången får revygänget betydligt längre tid tillsammans med Mats Sandelius, som bland annat har regisserat Falkenbergsrevyn.

– Han är en av Sveriges bästa revyregissörer.

Förutom bättre sånginsatser och fler lokala nummer utlovar revygänget att det ska bli lättare för publiken att hänga med i revyn.

– Vi ska utnyttja tekniken mer, säger Krister Wallman och berättar att de kommer att använda sig av skärmar för att göra revyn ännu tydligare.