Misstänkt bilbrännare döms för olaga hot - släpps fri

Oskarshamn Artikeln publicerades
Den 20-årige man som är misstänkt för bilbranden i Kristineberg dömdes på måndagen till en månads fängelse för olaga hot. Men då häktningen dragit ut på tiden så släpps han fri.
Foto: Roger Carlsson
Den 20-årige man som är misstänkt för bilbranden i Kristineberg dömdes på måndagen till en månads fängelse för olaga hot. Men då häktningen dragit ut på tiden så släpps han fri.

Den 20-årige man som är misstänkt för bilbranden i Kristineberg och som stått åtalad för grovt olaga hot dömdes på måndagen till en månads fängelse. Men den långa häktningstiden gör att straffet redan är verkställt och att han släpps fri.

Det var den 5 oktober, en lördagskväll, som det inträffade två bilbränder i Oskarshamn på loppet av mindre än en timme. En av bilbränderna inträffade i bostadsområdet Karlsborg i Kristineberg där hela fem bilar drabbades.

Veckan därpå häktades en 20-årig man misstänkt för grovt olaga hot. Polis och åklagare trodde även att mannen hade kopplingar till bilbranden i Kristineberg. Det fanns dock inga tillräckliga bevis för att häkta honom på den punkten.

Nu har en dom kommit där 20-åringen döms för olaga hot i två fall. Båda hoten grundar sig i en familjekonflikt.

Det första hotet framförs över ett inspelat telefonsamtal på messenger. 20-åringen hotar sin äldre kusins familj med att han ska ”slakta den ena efter den andra" och att han ”är i stånd att komma till er idag och bränna alltihop över era huvuden”.

Åklagaren har rubricerat hotet som grovt då 20-åringen är straffad sedan tidigare och sitter på ett tydligt våldskapital. När han uttalade hotet hade det bara gått tre dagar sedan han hade blivit villkorligt frigiven efter att ha suttit i fängelse för en knivhuggning.

Tingsrätten konstaterar dock att ingenting i samtalet hänvisat till fängelsestraffet eller tidigare gärningar och att ingen av målsägandena sagt sig veta något närmare om dessa förhållanden. Tingsrätten bedömer därför inte det olaga hotet som grovt.

Det andra hotet är ett sms där 20-åringen dödshotar samma äldre kusin.

Värt att nämna är att båda hoten framfördes samma kväll som bilbranden i Kristineberg och att en av bilarna som brann ägdes av den äldre kusinens son.

20-åringen ska också ha setts av den äldre kusinen, som bor i området, vid brandplatsen strax innan.

Men som sagt är 20-åringens inblandning i bilbranden inget som åklagaren har kunnat styrka.

Istället döms 20-åringen till en månads fängelse för de två olaga hoten, men då 20-åringen redan har suttit häktad i en månad så ska fängelsestraffet ses som verkställt.