Misstänkt bilbrännare sitter häktad

Oskarshamn Artikeln publicerades
Tre bilar blev helt utbrända och två bilar fick rejäla rök- och värmeskador när det började brinna i en carportlänga i bostadsområdet Karlsborg i Kristineberg i helgen.
Foto: Andreas Bendroth
Tre bilar blev helt utbrända och två bilar fick rejäla rök- och värmeskador när det började brinna i en carportlänga i bostadsområdet Karlsborg i Kristineberg i helgen.

En 20-årig man häktades under torsdagen på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot. Samma man misstänkts vara inblandad i helgens bilbrand i Kristineberg.

Det var i lördagskväll vid 22.30-tiden som larmet om en brand i Karlsborg kom in. Det visade sig snart att fem bilar drabbats av branden och polisen upprättade en anmälan om grov skadegörelse.

Under torsdagen häktades en ung man misstänkt för grovt olaga hot. Polis och åklagare tror att mannen även kan ha kopplingar till bilbranden i Kristineberg.

Kammaråklagare Patrick Sonevang är förundersökningsledare. Han kan inte gå in i detalj på vad det olaga hotet handlar om och hänvisar till förundersökningssekretessen.

– Det jag kan säga är att det är det rör sig om en familjekonflikt, säger Patrick Sonevang.

Mannen som är häktad har fyllt 20 år. Han anhölls den 6 oktober och häktningsförhandlingarna hölls under torsdagen.

Finns det några vittnen till händelserna?

– Den frågan får jag lämna obesvarad, säger Patrick Sonevang.

De tror att det finns ett samband.

– Vi tror inte att det är allmänna ligister som har eldat utan att det finns ett samband mellan branden och det olaga hotet.

Nu jobbar de vidare för att se om det går att binda den misstänkta mannen till den grova skadegörelsen.

– Det kan vara så att det inte finns några bevis. Men när det gäller det grova olaga hotet är bevisläget gott, säger Patrick Sonevang.

Han lägger till att straffet för grovt olaga hot är minst nio månaders fängelse.

I nuläget kan Patrick Sonevang inte svara på om det finns någon koppling till bilbranden som skedde en timme tidigare samma kväll, på en parkering vid korsningen Furuvägen och Åsavägen.

Den 20-årige mannen blev villkorligt frigiven den 2 oktober, bara fyra dagar innan han anhölls misstänkt för grovt olaga hot, det skriver Oskarshamnstidningen.

Enligt samma källa ska han i december 2018 dömts för grov misshandel till fängelse i ett år och åtta månader för att med kniv ha attackerat en polisman, det efter att han blev ombedd att lägga sig på marken.