Misstänkt bilbrännare ska ha setts av vittne strax före branden

Oskarshamn Artikeln publicerades
20-åringen har inte gått att åtala för bilbranden i Kristineberg, även om det finns flera saker som talar för att han har gjort det.
Foto: Roger Carlsson
20-åringen har inte gått att åtala för bilbranden i Kristineberg, även om det finns flera saker som talar för att han har gjort det.

Den 20-årige man som suttit häktad misstänkt för grovt olaga hot åtalades på torsdagen. Han misstänks även ligga bakom bilbranden i Kristineberg, men där finns inget åtal trots att han ska ha setts på platsen i samband med branden.

Det var den 5 oktober, en lördagskväll, som det inträffade två bilbränder i Oskarshamn på loppet av mindre än en timme. En av bilbränderna inträffade i bostadsområdet Karlsborg i Kristineberg där hela fem bilar drabbades.

Veckan därpå häktades en 20-årig man misstänkt för grovt olaga hot. Polis och åklagare trodde även att mannen hade kopplingar till bilbranden i Kristineberg. Det fanns dock inga tillräckliga bevis för att häkta honom på den punkten.

Så här tre veckor senare har ett åtal mot mannen kommit. I det åtalas han på två åtalspunkter, det gäller ett fall av grovt olaga hot och ett fall av olaga hot. Båda hoten grundar sig i en familjekonflikt.

Det första hotet, som av åklagaren rubriceras som grovt, framförs över ett inspelat telefonsamtal på messenger där 20-åringen hotar sin äldre kusins familj med att han ska ”slakta den ena efter den andra" och att han ”är i stånd att komma till er idag och bränna alltihop över era huvuden”.

Hoten framförs samma kväll som bilbranden i Kristineberg och en av bilarna som bränns ägs av den hotade äldre kusinens son. Om inte det vore nog så framkommer det i polisens förundersökning att 20-åringen har setts på platsen bara några minuter innan bilbranden.

Vittnet är den äldre kusinen som när hon är på väg hem till sin lägenhet i Kristineberg med sina barn ser 20-åringen stå i närheten av bilparkeringen där det sen brinner. Hon berättar i förhör med polisen att hon aldrig såg ansiktet, men att hon kände igen honom ändå. Att hon ”känner igen honom på hur han rör sig och står” och att hon kände igen jackan som han bar.

Hon berättar sen hur hon blir jätterädd och tillsammans med barnen rör sig snabbt mot lägenheten. Cirka fem minuter senare ser hon från lägenhetsfönstret hur hennes sons bil brinner och att fler bilar börjar brinna.

En stund senare skickar 20-åringen ett sms till den äldre kusinens make där han skriver att ”hon skulle bli skjuten, men barnen var med. Men nästa gång. Hälsa XX”. Där XX alltså är den äldre kusinen. Det är det här som är det olaga hotet som 20-åringen står åtalad för.

20-åringen är välkänd av polisen. Som vi tidigare har berättat så blev han villkorligt frigiven så sent som den 2 oktober, bara tre dagar innan han framförde de hot som han nu står åtalad för.

Han hade då sedan i julas suttit i fängelse för grov misshandel efter att ha knivhuggit en polisman i tjänsten. Enligt vad domen berättar så hade polismannen sprungit ikapp honom efter en misstänkt elcykelstöld. Fängelsestraffet fastställdes till ett år och åtta månader och 20-åringens prövotid går ut först om ett år.

Östra Småland/Nyheterna har sökt åklagare Patrick Sonevang för en kommentar, men utan resultat.