Nu är folktandvården öppnad

Oskarshamn Artikeln publicerades

På onsdagen tog den nyöppnade folktandvården i Oskarshamn vid Köpmangatan emot sina första patienter.

Tandhygienisten Kristin Axelsson tycker de nya lokalerna är jättefina.
Foto: Anton Sjöberg
Tandhygienisten Kristin Axelsson tycker de nya lokalerna är jättefina.

Folktandvården delar nu tillsammans med Hälsocentret det nybyggda Gripen 20 vid mejeriplan, efter att de flyttat ifrån Slottsgatan som varit deras tidigare adress.

– Det är viktigt att byggarbetet är helt färdigt eftersom utrustningen ska vara ren och steril och inte få massa damm på sig. Men nu kan vi smyga igång med att ta emot patienter, berättade Karolina Gandskog, klinikchef på Oskarshamns folktandvård.

Ungefär hälften av utrustningen har blivit utbytt mot en ny. Karolina Gandskog berättar också att de nya lokalerna gett möjlighet till en ny steril i mitten av kliniken. Där förvaras utrustningen och hålls ren. Tidigare har det varit mycket lådor där utrustningen förvarats, men för att få mindre material i behandlingsrummen och för att hålla utrustningen mer hygienisk så förvaras utrustningen nu i sterilen.

– Nu i början är det en liten inkörningsfas för medarbetarna. Nya lokaler innebär många nya instruktioner, säger Karolina Gandskog.

Tidigare har folktandvården Oskarshamn gått ut med att de behövde anställa fler tandläkare. Men Karolina Gandskog menar att det inte längre råder någon brist på tandläkare.

– För ett år sen slutade fyra av våra sju tandläkare av privata skäl, därför behövdes det anställas fler. Nu har vi fyllt det hålet och nu har vi åter igen sju tandläkare. Vi skulle snarare behöva fler tandsköterskor nu.

Tandläkarskräck är ett stort problem för många människor. Karolina Gandskog berättar om hur folktandvården i Oskarshamn tacklar det.

– Ofta börjar det redan när personen är barn och följer sen med i vuxen ålder. Det bästa man kan göra är att ha ett bra omhändertagande av patienten. Att se till att möta varje individ efter deras behov. Detta ingår också i utbildningarna.

Karolina Gandskog berättar om en husbil som Folktandvården byggt om till en tandläkarcentral. Med denna kan tandläkare och sköterskor besöka skolor och utföra undersökningar. På det sättet underlättar det för barnen som kan göra sig mer bekanta med tandläkarstolen. Inom några veckor är det tänkt att Folktandvården Oskarshamn ska komma med den mobila tandläkarcentralen till Kristinebergsskolan, säger Karolina Gandskog

Tandhygienisten Kristin Axelsson är en av de som arbetar på Oskarshamns folktandvård.

– Jag tycker det blivit jättebra och fint. Det tar bara lite tid att få allt i ordning. Sterilen har gett oss ett nytt arbetssätt och det är en del ny utrustning. När en patient var här så ursäktade jag röran, skrattar Kristin Axelsson.

Klinkchefen Karolina Gandskog kollar igenom schemat med kliniksamordnaren Kerstin Johansson.
Foto: Anton Sjöberg
Klinkchefen Karolina Gandskog kollar igenom schemat med kliniksamordnaren Kerstin Johansson.