Nu tar sönerna över spakarna

Oskarshamn Artikeln publicerades
P-O Ohlsson omgiven av sina två söner Andreas och Rasmus Ohlsson. Tillsammans har de skapat många minnen.
Foto: Ida Svensson
P-O Ohlsson omgiven av sina två söner Andreas och Rasmus Ohlsson. Tillsammans har de skapat många minnen.

P-O Ohlsson är för många mister Maxi. I 18 år har han och familjen drivit butiken på Döderhultsvägen. Men nu börjar en ny era, sönerna Andreas och Rasmus Ohlsson har tagit över stafettpinnen.

Med snabba steg nästan flyger Rasmus Ohlsson fram över butiksgolvet och in på lagret. I trapporna tar han två steg i taget.

– Helst vill jag ta tre trappsteg åt gången, säger Rasmus Ohlsson.

Uppe på kontoret väntar pappa P-O Ohlsson och brodern Andreas Ohlsson. De har alla tre saker att stå i men de hinner sitta ner en liten stund. I 18 år har familjen drivit butiken som sedan 2006 varit en Ica Maxi-butik. Nu har P-O Ohlsson jobbat sin sista dag i butiken. Sönerna tog över vid årsskiftet.

– Allt började den 8 januari 2001 med en inventering och jag avslutade med en inventering på nyårsdagen i år, säger P-O Ohlsson.

Han tycker att det känns bra.

– Det är tidens gång, jag känner mig lite stolt över att kunna lämna över det här till mina barn. Nu är de flygfärdiga och får stå på helt egna ben.

Men P-O Ohlsson lämnar inte helt. Han är kvar som delägare och sitter med i styrelsen men kommer inte jobba mer ute på butiksgolvet.

– Det känns lite vemodigt, det har varit mitt liv i 18 år. Det har varit fantastiskt roligt att vara i butiken. Jag kommer att sakna pulsen varje dag och kundrelationerna, ingen dag är den andra lik och det är tjusningen.

Sönerna Andreas och Rasmus är inga nybörjare.

– Det har alltid varit min fasta åsikt att jag ska vara Ica-handlare, säger Rasmus Ohlsson.

Han bestämde sig när han var 17 år, det var då han började jobba i butiken.

– Intresset har vuxit med åren och jag har känt att det här är min grej.

För Andreas tog det lite länge tid. Han jobbade ett tag med it-utveckling och på lagret i en annan Ica-butik. Han var inte sugen på att jobba när alla andra var lediga. Men när han provade ett 8-5 jobb insåg han att det inte passade honom som han trott. För cirka tio år sedan dök tillfället upp att jobba i butiken.

Rasmus Ohlsson bestämde sig redan som 17-åring för att bli Ica-handlare.
Foto: Ida Svensson
Rasmus Ohlsson bestämde sig redan som 17-åring för att bli Ica-handlare.

– Jag tänkte att ska jag prova någon gång så är det nu. Snart förstod jag att det var det här jag ville göra, säger Andreas.

De senaste åren har bröderna båda arbetat som butikschefer i butiken i Oskarshamn, de tycker att det funkar bra att jobba med sitt syskon.

– Vi är inte alltid överens men vi blir det. Vi resonerar oss fram till det allra klokaste beslutet, säger Rasmus.

Andreas håller med.

Andreas Ohlsson provade några andra yrken innan han tog steget och började arbeta i butik
Foto: Ida Svensson
Andreas Ohlsson provade några andra yrken innan han tog steget och började arbeta i butik

– Vi kompletterar varandra på ett bra sätt.

Det var inte självklart att sönerna skulle ta över men när det väl var bestämt väntade de in rätt tillfälle. En del var att se hur konkurrensen skulle bli när nya matkedjor etablerade sig.

– Nu var tiden mogen, säger P-O Ohlsson.

Nu får han mer tid till barnbarnen och det ser han fram emot.

– Men jag kommer bli en jättebra kund i butiken och hålla koll på priser och skyltar står rätt, säger P-O Ohlsson och ler.

Andreas och Rasmus tror inte att kunderna kommer märka av förändringen.

– Vi är trygga med grundvärderingarna och vi fortsätter med affärsidén som vi varit med och tagit fram, säger Rasmus.

De vill inte säga för mycket om framtidsplanerna men det är saker på gång. Det finns en ny detaljplan och målet är att kunna bygga ut lokalerna och att fler aktörer ska kunna etablera sig på området. Men på vilket sätt och vilka det blir återstår att se.