Om hjärtsjukdomar på alla hjärtans dag

Oskarshamn Artikeln publicerades

På alla hjärtans dag kommer Föreningen Oskarshamn HjärtLung hålla i ett evenemang i folkets park. ”Vi brukar ha det här evenemanget varje år då hjärtsjukdomar uppmärksammas,” säger egenvårdsombud på HjärtLung Daisy Nilsson.

Egenvårdsombud på HjärtLung Daisy Nilsson erbjuder möjlighet till att kolla blodsockret.
Foto: Per Hammenvik
Egenvårdsombud på HjärtLung Daisy Nilsson erbjuder möjlighet till att kolla blodsockret.

– På alla hjärtans dag kommer seniorprofessorn i hälsovetenskap Joep Perk hålla i en föreläsning om att förbättra sina levnadsvanor. Det kommer också finnas 2 hjärtsjuksköterskor på plats som kan kolla blodtrycket på de som vill, och jag som tidigare arbetat som diabetessköterska kan kolla blodsockret, säger Daisy Nilsson.

Evenemanget har tidigare år har varit väldigt populärt berättar Daisy Nilsson.

– Vi brukar ha det här evenemanget varje år i samband med hjärtemånaden februari då frågor som rör hjärtsjukdomar särskilt uppmärksammas. Förra året testade jag ungefär 100 personers blodsocker och jag hoppas det blir lika populärt i år.

Joep Perk, som ska föreläsa under evenemanget, är orolig över den hjärt-kärlsjukdomsrelaterade utvecklingen.

– De senaste 30-40 åren har hjärt-kärlsjukdomarna ökat, och orsaken är ofta att vi proppar i oss för mycket. Det är viktigt att hålla koll på vad och hur man ska äta. Många äldre tänker att de ändå är för gamla för att förändra någonting. Men forskning visar på att man kan bromsa upp åderförkalkning även vid hög ålder.

Även om föreläsningen främst är riktad till äldre, så menar Joep Perk att även yngre kan ta del av informationen och ha nytta av den.

– Man bör börja redan i ung ålder att tänka på sin hälsa. Jag brukar prata om tre faktorer som påverkar vår hälsa. Det första är rökning som är helt kasst. Det andra är att vi behöver en god sömn. Allt fler ungdomar behöver sömntabletter idag och det på grund av dagens teknik. Mobiler och dylikt. Det tredje är energidrycker. Trots att det kommer forskning om hur man bör undvika det så fortsätts det att drickas. I bästa fall gör det ingen skada, men troligtvis så kommer det visa sig i framtiden.

HjärtLung kommer också samarbeta med Region Kalmar län som bland annat ska visa upp och demonstrera sin nya ambulans på Flanaden.