Opera och eldshow på kulturnatten

Oskarshamn Artikeln publicerades

Opera i Frimurarhuset, eldshow på Döderhultarns plats och en sorgsen gitarrhjälte i biblioteket. Kulturnatten i Oskarshamn bjöd på något för alla smaker.

Snésteg dansade igång 2019 års kulturnatt på Flanaden, samtidigt som musikskolans elever uppträdde på scenen i biblioteket. Sedan var det dags för något som många barn hade sett fram emot – tändning av tusen lyktor på Döderhultarns plats. Lyktorna hade precis som tidigare år målats av förskolebarn och tändes för barns rätt att synas och höras.

– Jag är fantastiskt stolt över jobbet ni har gjort i förskolorna, sa förskolechef Ulrika Mellblom.

Kommunalrådet Andreas Erlandsson berättade att barnkonventionen blir lag vid årsskiftet.

– Det ska bli tydligt att barn och unga är individer med egna rättigheter.

Förskolebarnens färggranna lyktor tändes på Döderhultarns plats under kulturnatten.
Förskolebarnens färggranna lyktor tändes på Döderhultarns plats under kulturnatten.

Oskarshamn lystes inte bara upp av barnens lyktor. Runt om i centrum brann tusentals marschaller, vilket gjorde att ingen kunde missa att en upplevelserik kväll väntade för alla kulturintresserade. Aktiviteter fanns att ta del av i Kulturhuset, Oskarshamns kyrka, Stadsparkens fritidsgård, Forum och flera andra platser.

En nyhet var att Frimurarhuset vid Stora torget öppnades för besökare. I det historiska huset, som är byggt 1880, bjöds det på historisk opera med Länsmusiken, närmare bestämt föreställningen Lilla Figaro, en förkortad version av Figaros bröllop.

– Välkomna in i operans magiska värld där vad som helst kan hända, sa Länsmusikens chef Ingrid Marmvik som berättade att opera väldigt sällan spelas live i våra trakter.

En programpunkt som lockade många besökare till biblioteket var Peter Green story. Det var Peter Bryngelsson från Kalmar som spelade och berättade om ”den sorgsnaste gitarrhjälten världen skådat”. Publiken fick bland annat veta hur det gick till när låtar som Black magic woman och Albatross kom till.

Utanför biblioteket var det dansuppvisning och novembermörkret lystes dessutom upp av en eldshow.