Oppositionspartier vill inte lägga ner boenden på landsbygden

Misterhult Artikeln publicerades
Intresset var stort för mötet i Misterhults församlingshem.
Foto: Jimmy Larsson
Intresset var stort för mötet i Misterhults församlingshem.

På tisdagskvällens möte i Misterhults församlingshem lovade flera av de politiska partierna att inte medverka till att lägga ner äldreboenden på landsbygden.

70 personer, däribland representanter för samtliga sju partier i kommunfullmäktige, deltog på Hela Sverige Oskarshamns möte om de nedläggningshotade äldreboendena i kommunen. I församlingshemmet fanns även anställda från äldreomsorgen, representanter från föreningslivet och andra intresserade.

Eva Holm, Anette Rogö och Bertil Svanström från Hela Sverige Oskarshamn visade upp resultatet av den boendeenkät som föreningen gjort och berättade om bakgrund och nuläge för de mindre boenden som hotas av nedläggning i Misterhult, Bockara och Påskallavik.

– Vi är väldigt måna om att få ha kvar det här boendet. De 13 arbetstillfällena är väldigt viktiga för bygden, sa Anette Rogö om Kastanjegården i Bockara.

Bo Malm.
Bo Malm.

Även i Misterhult och Påskallavik finns ett stort engagemang för att ha kvar de äldreboenden som finns på orten.

– Det vi väldigt säkert kan utläsa i enkäten är att folk vill bo kvar på orten där de är vana vid att bo, sa Bertil Svanström.

Bo Malm som representerar pensionärsföreningarna var nästa person att ta till orda. Han menade att samma argument som nu används för att lägga ner äldreboenden användes när det var tal om att lägga ner Misterhults skola.

– Det här är nästan som att se en film i repris, sa Bo Malm som uppmanade beslutsfattarna att vara öppna för att lyssna på fakta.

Michael Erlandsson (SD) stod för kvällens första löfte.

– Vi kommer inte att medverka till att lägga ner något äldreboende på landsbygden i Oskarshamn, sa han.

Mathias Karlsson (L) var en av deltagarna på mötet.
Mathias Karlsson (L) var en av deltagarna på mötet.

Även Ingemar Lennartsson (KD), Mathias Karlsson (L) och Magnus Larsson (C) lovade att inte bidra till några nedläggningar på landsbygden. I likhet med SD vill de enbart lägga ner äldreboenden i centralorten.

– Vi har förbyggt oss när det gäller boendeplatser, och vi har förbyggt oss inne i Oskarshamn. Det är den krassa verkligheten. Då är det självklart att vi ska minska antalet platser inne i Oskarshamn, sa Magnus Larsson.

Socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) berättade om bakgrunden till besparingarna men levererade inga löften. Det gjorde inte heller nämndens förste vice ordförande Stellan Lindeberg (S). Beskedet var i stället att S och M, som styr kommunen, kommer att presentera sitt förslag när socialnämnden tar beslut den 25 september.

– Det är jättebra att få höra åsikter och argument för både det ena och det andra, sa Stellan Lindeberg.

Rolf Lindström (M) gav inga löften.
Rolf Lindström (M) gav inga löften.

Vänsterpartiet, som numera tillhör oppositionen, ville inte heller lämna några besked.

– Vi är här ytterst för att lyssna på vad ni har att säga, sa Lena Granath (V) som var förvånad över att de andra oppositionspartierna valde att göra utfästelser i frågan.

Under mötet vittnade flera deltagare om hur viktigt det är att kunna bo kvar på sin hemort även när man blir gammal.

– Jag vet att ingen av de gamla vill flytta in till stan, sa en kvinna som jobbar i hemtjänsten i norra kommundelen.

En annan person berättade om sin mormor som fick flytta in på ett äldreboende nära hemmet.

– Varje dag gick min morfar ner till min mormor för att han hade möjlighet till det. Morfar hade inget körkort och hade aldrig kunnat åka in till Oskarshamn.