Oppositionspartier vill öppna dörren för privat aktör i Misterhult

Misterhult Artikeln publicerades
Charlotte Sternell (C), Mathias Karlsson (L) och Ingemar Lennartsson (KD).
Foto: Jimmy Larsson
Charlotte Sternell (C), Mathias Karlsson (L) och Ingemar Lennartsson (KD).

KD, L och C vill lägga ut driften av Charlottagården och Ängsbacken på en privat aktör.

Efter beslutet att lägga ner äldreboendena i Misterhult menar de tre oppositionspartierna att man måste agera snabbt för att få till en verksamhet i byggnaderna, som annars riskerar att stå tomma.

– Vi tycker att det är viktigt att det finns verksamhet i hela kommunen. Det här är en viktig del för Misterhult, säger Mathias Karlsson (L).

I en motion som Mathias Karlsson har lämnat in tillsammans med Ingemar Lennartsson (KD) och Charlotte Sternell (C) föreslås att kommunen upphandlar driften av de särskilda boendena Charlottagården och Ängsbacken, samt att man även möjliggör andra verksamheter än de som finns där i dag.

”Det finns ett engagemang och en vilja att utveckla bygden och därför vill vi ge en privat aktör möjlighet att driva boendet nu när kommunen har tappat intresset”, skriver de tre gruppledarna.

Mathias Karlsson menar att det skulle vara möjligt för personalen som jobbar på boendena i dag att driva verksamheten vidare, kanske med stöttning från en större aktör.

– Vi öppnar upp dörren. Varför inte se om det finns en möjlighet?

Men för att förslaget ska bli verklighet skulle det troligen krävas att socialnämnden omfördelar pengar i sin budget och garanterar ett visst antal platser på boendena i Misterhult.

– I praktiken får man lägga ner ett annat boende.

Det låter som att det finns en del hinder längs vägen?

– Det är en fråga om landsbygden ska leva eller inte, säger Mathias Karlsson som är kritisk till hur majoriteten har drivit igenom nedläggningen.

– Det var ett dumt förslag och en liten majoritet i kommunfullmäktige. Förslaget röstades igenom med en rösts övervikt.