Oskarshamns sjukhus bäst i Sverige – för femte gången

Oskarshamn Artikeln publicerades
Oskarshamns sjukhus.
Foto: Jimmy Larsson
Oskarshamns sjukhus.

Oskarshamns sjukhus är återigen i topp på listan över Sveriges bästa mindre sjukhus. ”Det är fantastiskt roligt att sjukhuset får det här priset för femte gången”, säger Birgitta Hjalmarsson, sjukhuschef.

Branschtidningen Dagens Medicin utser Sveriges bästa sjukhus i tre klasser – universitetssjukhus, mellanstora sjukhus och mindre sjukhus.

När 2018 års topplistor presenterades på onsdagsmorgonen stod det klart att Oskarshamns sjukhus toppar listan över landets bästa mindre sjukhus för femte gången. Tidigare har sjukhuset nått förstaplatsen 2012, 2014, 2015 och 2016. 2017 blev det en tredjeplats.

Enligt Region Kalmar län grundar sig Oskarshamns sjukhus topplacering framför allt på höga resultat när det gäller kvalitetsmått för ortopedin och strokevården och patienternas svar i den nationella patientenkäten.

– Det är fantastiskt roligt att sjukhuset får det här priset för femte gången, det är en bekräftelse på all den kraft och vilja som finns hos våra medarbetare att göra ett bra jobb med bästa möjliga kvalitet för våra patienter. När vi tappade vår topplacering i förra mätningen sporrade det oss till förbättringar. Nu ser vi resultatet, säger sjukhuschef Birgitta Hjalmarsson i ett pressmeddelande.

Västerviks sjukhus, som både 2016 och 2017 rankades som Sveriges bästa mellanstora sjukhus, placeras nu på tredje plats i sin kategori.

Länsunionen med S, C och L glädjer sig åt de fina placeringarna för sjukhusen i Oskarshamn och Västervik.

– Fantastiskt roligt. Vi vill gratulera våra fantastiska medarbetare och alla invånare. Oskarshamns sjukhus vinner därför att vården är av toppklass och att patienterna är nöjda. Att Västerviks sjukhus också finns med i toppen visar att Region Kalmar län bedriver en sjukvård av hög klass, säger Anders Henriksson (S), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

– Det är mycket starkt jobbat. Utmärkelsen betyder åtskilligt. Den är framför allt ett bevis på att sjukhusen bedriver en mycket bra verksamhet, säger Christer Jonsson (C), regionråd med ansvar för sjukhusen i Region Kalmar län.

– Utmärkelsen är ett kvitto på att Oskarshamns sjukhus och Västerviks sjukhus är välskötta. Vi i länsunionen ser stora möjligheter för sjukhusen även framåt. Vår målbild är tydlig: Oskarshamns sjukhus och Västerviks sjukhus ska även framöver tillhöra de bästa sjukhusen i Sverige, säger Pierre Edström (L), regionråd.

Dagens Medicin baserar utmärkelsen på en jämförelse av hur landets 61 akutsjukhus, utifrån register och olika mätningar, presterar inom en rad olika områden. Allra tyngst väger medicinsk kvalitet. Även hur sjukhuset klarar vårdgarantin, patientenkäter, väntetider på akuten, vårdplatsläget, ekonomi, förekomst av trycksår och personalens följsamhet till kläd- och hygienrutiner vägs in.

Mellan 2017 och 2018 har Oskarshamns sjukhus bland annat förbättrat sig när det gäller att undvika trycksår. På det området har sjukhuset klättrat från plats 15 till plats 4.

Ett område som kan förbättras framöver, enligt Dagens Medicin, är till exempel diabetesvården där Oskarshamns sjukhus halkat ned en rejäl bit sedan sist. En del arbete finns också kvar inom hygienkategorin, som handlar om förekomsten av vårdrelaterade infektioner och hur basala kläd- och hygienrutiner följs. Här slutar sjukhuset på tionde plats.

Fakta

Sveriges bästa mindre sjukhus 2018

1. Oskarshamns sjukhus

2. Capio S:t Görans sjukhus

3. Norrtälje sjukhus

4. Lasarettet i Motala

5. Bollnäs sjukhus

6. Lasarettet i Enköping

Visa mer...

Fakta

Sveriges bästa mellanstora sjukhus 2018

1. Värnamo sjukhus

2. Höglandssjukhuset Eksjö

3. Västerviks sjukhus

4. Vrinnevisjukhuset, Norrköping

5. Danderyds sjukhus

6. Lasarettet i Ystad

7. Länssjukhuset Ryhov

8. Västmanlands sjukhus, Västerås

9. Hallands sjukhus Halmstad

10. Centrallasarettet Växjö

11. Karlskoga lasarett

12. Blekingesjukhuset, Karlskrona

Visa mer...

Fakta

Sveriges bästa universitetssjukhus 2018

1. Universitetssjukhuset Örebro

2. Norrlands universitetssjukhus

3. Universitetssjukhuset i Linköping

4. Karolinska universitetssjukhuset

5. Akademiska sjukhuset

6. Skånes universitetssjukhus

7. Sahlgrenska universitetssjukhuset

Visa mer...