Polisen: ”Ren slump att alla brotten skett just nu”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Ester Lundahl, kommunpolis i Oskarshamn, arbetar med brottsförebyggande arbete och trygghetsfrågor.
Foto: Amanda Ekblad
Ester Lundahl, kommunpolis i Oskarshamn, arbetar med brottsförebyggande arbete och trygghetsfrågor.

Bilbränder, knivskärningar och väpnade rån. Vad händer i Oskarshamn frågar sig många? – Det är bara ren tillfällighet att alla brotten sker just nu, säger kommunpolisen Ester Lundahl.

Att oro och spekulationer uppstår kring brotten har polisen Ester Lundahl full förståelse för.

– Instinktivt reagerar jag likadant. Varför händer allt det här nu? Men det finns inget som visar att något speciellt hänt i staden.

Varje brott är begånget av enskilda individer. Det beror inte på någon gängkultur eller organiserad brottslighet.

– Det finns inga tendenser till organiserad brottslighet. Jag hoppas att folk inte drar för stora slutsatser av dessa enskilda händelser.

Däremot finns det en oroväckande tendens som polisen ser. Att det finns fler vapen i samband med brotten. I vissa av fallen har det bidragit till att ett ”vanligt” brott eskalerar till något mycket mer allvarligt.

– Vi upplever att det finns mer vapen ute i samhället men som vanlig medborgare som inte umgås med våldsbenägna människor ska man inte känna oro, säger hon.

Brottsförebyggande rådet, Brå, har nyligen presenterat siffror som stödjer Ester Lundahls bild av hur det ligger till med brottsligheten i Oskarshamn.

Den visar att 21,7 procent av medborgarna i Oskarshamns kommun har utsatts för personbrott under 2016-2017 medan i riket är motsvarande siffra 23,8 procent. I personbrott ingår brotten misshandel, hot, sexualbrott, personrån, försäljningsbedrägerier, fickstöld, kort- och kreditbedrägerier, nätkränkning och trakasserier.

Likaså är siffran lägre i Oskarshamn 11,6 procent mot rikets 14,1 procent för dem som har utsatts för egendomsbrott. I denna kategori ingår stöld ur bostad, bilstöld, stöld ur fordon och cykelstöld.

– Risken att råka ut för brott i Oskarshamn är betydligt lägre än i riket, säger Ester Lundahl.

Men undersökningen visar också att upplevelsen av otrygghet i Oskarshamn är högre än i riket. Något som Ester Lundahl med brottsförebyggande polisarbete i arbetsbeskrivningen lägger ned mycket tid på.

– Här har vi en pedagogisk utmaning. Varför känner vi i Oskarshamn oss mer utsatta? Jag vill inte förringa känslan som medborgarna har men det är svår nöt att knäcka. Trygghetskänslan är oerhört viktig.

Kritiker kommer säga att Brå:s undersökning är gammal. Brotten sker här och nu.

– Inom kort kommer polisen presentera sin egen undersökning för 2018. Den har färskare siffror och lite andra frågor och ger en mer klar bild, säger Ester Lundahl som tror att den kommer bekräfta Brå:s bild av Oskarshamn.